Ljekovita biljkaZdravlje

Šipak: Prirodni lijek za prevenciju artritisa je šipurika

Prirodni lijek za artritis je šipak, odnosno šipurika ili divlja ruža. Razne statistike nam govore da veliki broj ljudi pati od ove bolesti. Naime, od osteoartritisa boluje svaka druga osoba životne dobi iznad 50 godina. Osteoartritis je bolest koju stavljamo u grupu bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Ovu bolest često zovemo artroza, degenerativni artritis, ili degenerativna bolest zglobova.

Osobama koje boluju od artritisa često se preporučuju prirodni lijekovi na bazi šipka. Smatramo da šipak (divlja ruža) pomaže regeneraciju koštanog tkiva.

Neka istraživanja na tu temu pokazala su da šipak (aktivni spojevi iz šipka) štiti stanice hrskavice, za koje znamo da igraju ključnu ulogu u podupiranju kostiju prilikom gibanja.

Čaj od šipka

Osim toga, već dugo je poznato da šipak obiluje vitaminom C, koji djeluje na jačanje čitavog organizma, posebno na jačanje imunološkog sustava. Šipak u sebi sadrži i mnoge druge važne sastojke koji povoljno djeluju na zdravlje hrskavice. Da bi na najbolji način iskoristili blagodati šipka, i sačuvali pokretljivost zglobova i snagu koštanog tkiva, fitoterapeuti savjetuju da pijemo čaj od šipka. Ne treba pretjerivati sa čajem, ali s vremena na vrijeme počastite svoj organizam ovim zdravim vrućim napitkom.

Čaj od šipka djeluje preventivno na razvoj artritisa i sličnih oboljenja.

Osim što je dobar za artritis, čaj od šipka će dobro djelovati na zdravlje bubrega, mokraćnog mjehura i protuupalno na upalne procese u organizmu.

U šipku pronalazimo vitamin C, vitamine A, D i E, te potrebne esencijalne masne kiseline. Zbog znatnog udjela željeza u sebi, šipak se preporučuje ženama za vrijeme menstruacije.

Za kraj da spomenemo da je čaj od šipka jedan od poznatijih prirodnih lijekova za proljev. Ako vas muči proljev, svakako popijte čaj od šipka.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close