Ljekovita biljka

Šipurika, šipak ili divlja ruža – Dobro poznata biljka naših krajeva

Sva imena spomenuta u naslovu upućuju na jednu jako ljekovitu i dosta korištenu biljku u narodu. Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za čaj od šipka.

Ipak, čaj nije jedino ljekovito od ove biljke. Šipurika je prava riznica zdravlja i korisnih tvari.

Ako bi opisivali ovu biljku, rekli bi smo da je šipak trajan grm koji naraste do visine od 2 do 3 metra u vis. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izbojci što se, u sljedećim godinama, razgranjuju u mnogobrojne podvinute i viseće grane. Čitav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi šipka su bijele do bijelo-ružičaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih sjemenki. Cvjetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Sjemenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma ugodan miris.

Šipurika je jako dobro rasprostranjena po cijeloj Europi. U našim je krajevima ima u priličnim količinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugdje.

Za lijek od šipurike se sabiru plodovi i cvjetne latice.

Šipurika je ljekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše vitamina C. Posebno je važno što kuhanjem šipurika ne gubi taj vitamin. Čaj se preporučuje majkama za vrijeme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju i proljetni umor, malaksalost, bljedolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina C.

Šipurika jako povoljno djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće bez ikakvih nadražaja bubrega. Čaj od šipurike preporučuje se za sprečavanje kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, djeluje na čišćenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mjehura. Cvjetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, crijeva, pluća i hemoroida kao i protiv proljeva i želučanih grčeva.

Pomiješana s drugim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

Ako imate čaj od šipka svakako ga pijte, neće škoditi!

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close