Ljekovita biljkaRecepti

Skuhajte sebi čaj od suhih maslinovih grančica

Naučite kako se pravi čaj od suhih maslinovih grančica koji liječi mnoge bolesti. Kako se koristi ovaj prirodni lijek? Pročitajte u nastavku…

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, čaj od maslinova lišća ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih.

Iako na samu pomisao masline dobijemo asocijaciju na ukusan i zdrav plod, te kvalitetno maslinovo ulje, trebate biti svjesni da je iznimno koristan i ljekovit list masline. Naime, povijest te biljke seže daleko u prošlost, riječ je o stablu koje može živjeti i do 3000 godina. Pripravke od maslinova lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1000 puta.

Zbog čega je tako zdrav list masline? Prvo ćemo spomenuti kako list masline obiluje brojnim ljekovitim tvarima među kojima se ističe oleuropein. Najaktivniji spoj u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein. To je gorki monoterpenski glukozid, koji kao i produkti njegove hidrolitičke razgradnje ima jako antibakterijsko djelovanje.

Danas je već poznato da list masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa i još nekih drugih oboljenja. Maslinov list pomaže i kod upala mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Spojevi u maslinovu listu jačaju imunološki sustav, podižu energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te razinu lošeg kolesterola u krvi.

Kako se pravi čaj od maslinovog lišća?

Evo recepta – Za jednu šalicu čaja od 2 do 3 dcl biti će vam potrebno između 15 i 20 osušenih listova masline. Prvo prokuhajte vodu, te ubacite u nju listove i kuhajte još 2 do 3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još nekih 10 minuta pa ih zatim izvadite. Važno je napomenuti kako nije dobro da listovi stoje u vodi previše dugo.

Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je okusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi. Operite ih i osušite na zraku, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker