Prirodni lijekoviSavjeti

Smeta vam herpes? Evo par načina kako da ga se riješite

Osim što je bolan i što pecka, herpes je i estetski problem. Moramo ga prikrivati, maskirati, a kada se preko njega namaže aciklovir ili cinkova mast ostaje nam bijela, jako neugledna fleka na licu.

Herpes nastaje kao posljedica infekcije virusom Herpes simplex i najčešće se javlja na području usta (Herpes labialis).

Herpes se prenosi direktnim fizičkim kontaktom kao što je zagrljaj, ili poljubac, a može se prenijeti i u slučaju upotrebe zajedničkog pribora za jelo ili pribora za održavanje osobne higijene.

U trenutku infekcije ovim virusom, zaražena osoba ne mora imati nikakve simptome, odnosno ne javlja se uvijek vidljivi herpes na usnama. Većina ljudi herpesom se zarazi još u dječjoj dobi, a da toga nisu niti svjesni. Nakon prenošenja, virus uglavnom ostaje skriven u živcu u blizini usta ili nosa i čeka da napadne. Kada se osoba jednom zarazi, virus je stalno prisutan u organizmu, a na usnama izbija kada nam oslabi imunitet, nakon prehlade, gripe ili drugih infekcija te uslijed pretjeranog izlaganja stresu, suncu, a kod nekih žena i u vrijeme menstruacije ili kod hormonalnih poremećaja.

Kada osjetite da će se herpes pojaviti, najbolje je odmah započeti sa primjenom antivirusnih lijekova i to lokalno. Prirodni lijekovi protiv herpesa su propolis, bijeli luk i tinktura matičnjaka. Pored toga, važno je i podići imunitet uz pomoć biljke echinacea, propolisa i cinka. Neki doktori preporučaju kompleks vitamina B u mega dozama, a neki pacijenti potvrđuju kako je to zaista učinkovito rješenje. Ako se primjena ovih sredstava započne čim se osjeti izbijanje herpesa, može se spriječiti da se herpes pojavi, a ako je već izbio, svakako će pridonijeti njegovom bržem povlačenju. Kod herpesa, kao i kod drugih virusnih infekcija, nema svrhe uzimati antibiotike jer antibiotici ne djeluju na viruse.

Bijeli luk sa medom je jako efikasan prirodni lijek za liječenje herpesa. Napravite smjesu od 3 sitno ribana, krupnija češnja bijelog luka i 100 g domaćeg meda. Ovu smjesu nanosite na inficirane dijelove.

Propolis je također dobar prirodni lijek pomoću kojeg ćete ukloniti herpes. Pijte alkoholne ili vodene kapi propolisa, a inficirane dijelove kože mažite uljnim rastvorom propolisa.

Protiv herpesa je dobra i sol sa sodom bikarbonom. To je naime jako dobra kombinacija u borbi protiv herpesa. Napravite smjesu od 1 žlice soli i jedne žlice soda bikarbone te dodajte vodu kako bi dobili smjesu gustoće poput neke kreme za lice. Mažite 3 puta dnevno.

Aloe vera nam pomaže u liječenju herpesa. Lijek ćete dobiti tako što ćete krupnije listove kaktusa Aloa vera rasjeći uzdužno i navečer staviti na oboljele dijelove kože. Obloge pričvrstiti elastičnim zavojem i ostavite da stoje preko noći.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close