Kako liječitiSavjetiZdravlje

Smijeh je jako dobar prirodni lijek, a evo i zbog čega

Kada se smijemo, točnije kada se puno smijemo tada pomažemo našem tijelu u bržem oporavku od mnogih bolesti.

Smijeh je izvor pozitivne energije za ljudski organizam, pa da kažemo malo više o smijehu i kako smijeh utječe na zdravlje našeg organizma.

Jeste li znali da u iskrenom smijehu sudjeluje više od tristo različitih mišića dijafragme, lica, trbuha, leđa, nogu i ruku.

Disanje pritom dostiže veliku brzinu, a podiže se i frekvencija srca, koja može dosegnuti 120 otkucaja u minuti.

Sve to blagotvorno utječe na ljudski organizam te izaziva mnogobrojne pozitivne učinke.

Zašto ne se onda nasmijati u dobrom društvu, ili uz neku dobru komediju? Evo još par dobrih činjenica u vezi smijeha.

Smijeh troši kalorije – Znanstvenici tvrde da se s 10 do 15 minuta glasnog smijeha na dan može potrošiti 10 do 40 kalorija. Za one koji su redovito smiju, to je jednako otprilike 2 kilograma na godinu. Što reći nego, smijte se!

Smijeh je dobar za mišiće trbuha – Smijeh je oblik tjelovježbe i može biti od velike pomoći vašim trbušnjacima. Doza iskrenog smijeha ima isti efekt na mišiće trbuha kao i neke klasične vježbe, poput trbušnjaka.

Smijeh povećava prag tolerancije na bol – Smijeh s prijateljima značajno povećava prag tolerancije na bol i to zbog povećane količine endorfina koji se za vrijeme smijeha oslobađa u organizmu.

Smijeh je dobar za krvne žile – Smijeh ima povoljan učinak na krvne žile jer ih gotovo u potpunosti opušta, a stezanje i opuštanje dovodi u pravilan ritam, što može djelovati preventivno na mnoge kardiovaskularne bolesti te nastanak srčanog ili moždanog udara.

Smijeh jača imunitet – Smijeh je učinkovit protiv stresa te jača aktivnost stanica imunološkog sustava koje štite od virusnih infekcija i nekih vrsta raka. Uz to, smijeh razgrađuje hormone stresa, adrenalin i kortizol, pa na taj način opušta čitav organizam.

Još o smijehu pročitajte na našem portalu.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close