VijestiZdravlje

Sok od brusnice protiv čira na želucu i još mnogih zdravstvenih problema

Sok od brusnice je dobar jer potpomaže antibioticima da se bore protiv bakterija Helicobacter pylori koje su uzročnik pojave čira i karcinoma na želucu.

Iako je učinak soka od brusnice utvrđen samo kod ženske populacije, ne trebaju ga izbjegavati ni muškarci.

Naime, ako i nema djelovanje kao kod žena, ovaj sok je jako zdrav, ukusan pa je svakako preporučen svim uzrastima, spolovima i osobama bez obzira dali imaju neke određene tegobe ili ne.

Blagotvorni učinak soka od brusnice utvrđen je samo kod ženske populacije.

Rezultati studije u kojoj je učestvovalo 177 pacijenata s infekcijom bakterijom Helicobacter pylori daju nam rezultate koji pokazuju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10 %. Opet da napomenemo da je blagotvorni utjecaj soka od brusnice utvrđen samo kod žena.

Helicobacter pylori je jedina bakterija koja može preživjeti u kiseloj sredini želuca, a poznato je da uzrokuje gastritis i čir želuca.

Brusnica je prirodni antibiotik i antioksidans

Zbog znatnih količina hipurične kiseline, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, te je zbog toga jako korisna u liječenju i prevenciji infekcija.

Pored toga, brusnica jača otpornost organizma. U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

Brusnica u sebi sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka. Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze, jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju.

Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i pamćenja.

Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.

Biljka brusnica je dobra kao prirodni antibiotik, a istraživanja su potvrdila da brusnice sprječavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog trakta zahvaljujući spojevima poznatim pod nazivom PAC (proantocijanidi).

Nova studija otkrila je kako brusnica u prahu ubija bakteriju Proteus mirabilis. Povećana koncentracija tog ekstrakta također smanjuje proizvodnju bakterijske ureaze, enzima koji pridonosi virulenciji u infekcijama.

Kada se sve zbroji, jasno je da je brusnica jako ljekovita i korisna namirnica i efikasan prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti pa je zato treba češće imati u kuhinjskom ormariću.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close