SavjetiZdravlje

Što boja urina govori o vašem zdravlju?

Primijetili ste da vaša boja urina nije uvijek ista?

Zanima vas zbog čega je tako, i što pojedina boja urina govori o vašem zdravstvenom stanju?

U vrijeme kada medicina nije uopće postojala, ljudi su se oslanjali na ono što su znali.

Naime, da bi otkrili pojedini zdravstveni problem koristili su se domišljatošću, jer nije bilo suvremenih laboratorija kakve danas poznajemo.

Sve je počelo s bojom urina, odnosno analizom, što pojedina boja može da znači.

Čak je i danas, urin jako dobar pokazatelj problema koji se dešavaju u vašem tijelu, jer sastav i boja urina mogu da dosta precizno ukažu na određeni zdravstveni problem.

I vas zanima što koja boja označava, a možda želite i sami da pokušate usporediti?

Na početku ovog članka stavili smo fotografiju, koja služi kao neka vrsta talona po kojem se možete ravnati. Usporedite boju vašeg urina sa bojama na talonu, i saznajte kakvo je važe zdravstveno stanje.

Prva boja na gornjem talonu je transparentna, odnosno bezbojna a može da označava prekomjernu hidrataciju. Dakle, takva boja može da ukaže na to da ste ipak malo pretjerali sa dnevnom dozom tekućine. Smatra se da je 8 čaša vode na dan količina koja nam je potrebna, pa ne pretjerujte.

Svijetlo žuta boja se smatra prirodnom bojom, koja se pojavi kada je sve u tijelu normalno i kada ono funkcionira ispravno.

Prozirno žuta boja također ukazuje na zdravo tijelo.

Jarko žuta boja urina pokazuje da je tijelo zdravo, no da je ipak potreban malo veći dnevni unos tekućine.

Boja meda već nije dobra i ona govori da je tijelo iscrpljeno i da mu je jako potrebna hidratacija. Svakako povećajte unos vode u organizam.

Smeđa boja urina vjerojatno znači da imate problema s jetrom. Prema istraživanjima, problemi s jetrom ili dehidracije su prvi na popisu kada primijetite ove tamne tonove.

Pink na crvenkasto ponekad može značiti da ste jeli borovnice ili repu. Ako to nije slučaj onda je stvar dosta ozbiljnija. Naime, ova boja jasno pokazuje krv u mokraći. Ponekad se to može dogoditi, ali ako imate krv u mokraći češće, trebali bi posjetiti liječnika, jer to može dovesti do bolesti bubrega, tumora, infekcije mokraćnog sistema, problema s prostatom, trovanja olovom ili živom.

Narančasta boja urina govori da vam nedostaje vode, no može ukazati i na određene probleme sa jetrom. Ako se ova boja javlja i nakon što ste intervenirali, na način da ste pojačali unos vode u organizam, svakako posjetite liječnika i tražite da vam se izvade nalazi.

Plavkasta ili zelenkasta boja mokraće je jako neuobičajena, a može biti pokazatelj rijetke genetske bolesti. Osim toga, mogu pokazati prisutnost bakterija u urinarnom traktu. U konačnici, to može biti reakcija određenog lijeka ili hrane koju konzumirate. Nema sumnje, morate posjetiti svog liječnika.

Mutna ili pjenušava mokraća može ukazati na probleme sa bubrezima. Također, ovakva mokraća može ukazati na virusno ili bakterijsko oboljenje. Ako se balončići pojave ponekad, to nije ništa ozbiljno, no ukoliko je takva mokraća učestala, svakako posjetite liječnika.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close