Zdravlje

Što je policistični bubreg i kako se tretira?

Policistični bubreg je danas najčešća nasljedna bolest bubrega. Tu bolest karakterizira pojava brojnih seroznih cisti na bubrezima.

Pročitajte malo više na temu policističnih bubrega.

Kako smo već spomenuli, riječ je o najčešćoj nasljednoj bolesti bubrega, koju karakterizira pojava brojnih seroznih cisti na bubrezima.

Postoje dva oblika ove bolesti i to su adultni oblik i infantilni oblik.

Infantilni oblik je nasljedni oblik, ali ako oba roditelja imaju oštećen gen, dok je adultni oblik, oblik koji se pojavljuje u odrasloj dobi čovjeka, ali je također nasljedan, jer je oštećeni gen imao jedan od roditelja i taj oštećeni gen je nadvladao gen zdravog roditelja.

Adultni oblik policističnih bubrega

Klinička slika – Prvi simptomi bolesti se javljaju oko 30-te godine života i najčešći prvi simptom je bol u slabinama, koja ovisno o slučaju može biti jača ili slabija. Kod pacijenata kod kojih je bol slabije izražena moguća je pojava krvi u urinu (hematurija), dok se kod pacijenata koji imaju jake i silovite napadaje bolova primjećuje česta pojava bubrežnog pijeska ili sitnih kamenčića u urinu. Pacijenti se žale i na osjećaj slabosti, umora, astenije i poliurije (povećane količine urina). Primjetno je i povećanje krvnog tlaka kod pacijenata.

U izraženijim slučajevima ove bolesti, dodirom na područje bubrega, pod rukom se može osjetiti kvrgava površina bubrega.

Komplikacije u slučaju bolesti – Neke od mogućih komplikacija policističnih bubrega su pojava bubrežnih infekcija, kamenaca i krvarenja, bubrežna insuficijencija, arterijska hipertenzija i karcinom bubrega.

Dijagnoza – Najsigurnija i najtočnija pretraga za dijagnozu ove bolesti je CT bubrega s kontrastom, iako je potrebna i anamneza i klinička slika pacijenta, ultrazvuk bubrega i laboratorijske pretrage krvi i urina.

Pretragama urina se često utvrđuje proteinurija, a u urinu su prisutne i bakterije i gnoj.

Kako se liječi ova bolest? Liječenje se sastoji od ublažavanja postojećih tegoba bolesti, umanjivanja boli i sprječavanja komplikacija bolesti. Nažalost ne postoji lijek, niti terapija koja bi mogla izliječiti potpuno ovu bolest.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close