Zdravlje

“Svi koji će se cijepiti moraju potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača”

Svi koji će se cijepiti moraju potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja, što ostavlja mnoga otvorena pitanja.

Nakon što se u Velikoj Britaniji krenulo s masovnim cijepljenjem, sve se više priča o tome kada će isto krenuti kod nas. Hrvatska je naručila prvih 125 tisuća doza cjepiva, što je dostatno za 60-ak tisuća građana, a cjepivo bi moglo biti dostupno u idućih 30-ak dana.

Iako na tržištu postoji velik broj proizvođača, odlučili smo za cjepivo iz laboratorija Pfizera i BioNTecha, koje se koristi i u Velikoj Britaniji

Pfizer i BioNTech se ograđuju od potencijalnih posljedica

Ljudi diljem svijeta protestiraju i smatraju kako cjepivo nije dovoljno testirano i sigurno za korištenje, a jednu zanimljivost izjavila je Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) i liječnica obiteljske medicine.

Svi koji će se cijepiti moraju potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja, što ostavlja mnoga otvorena pitanja” – kaže, pa pojašnjava:

To znači da na nas prebacuju odgovornost za cjepivo koje je u rekordnom roku napravljeno, a zna se da se takve studije provode godinama jer nuspojave mogu doći mnogo kasnije“.

Samo jedna prijava za cijepljenje?!

Iz tog razloga u društvu vlada strah oko cijepljenja. Vlada vjeruje kako će aktivnom kampanjom i educiranjem smiriti građane, te da će se većina dobrovoljno cijepiti, jer u planu je da ono neće biti zakonski obvezno. Pozvali su građane da se prijave za cijepljenje doktorima obiteljske prakse, a prvi rezultati nisu obećavajući.

Samo je jedan pacijent nazvao i rekao da se želi cijepiti. Mi ih ni ne stižemo zvati jer su nam linije ionako zakrčene. Na dan imamo barem 200 poziva.” – objašnjava dr. Rodić, a prenosi 24 sata. .

Cjepivo stvara određene nuspojave, ističu znanstvenici

Cjepivo aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-CoV-2. Ali, može i izazvati prolazne nelagode. Mnoge nuspojave zapravo su normalne posljedice nakon svakog cijepljenja” – ističu znanstvenici.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close