IshranaSavjeti

Tijekom ‘onih dana u mjesecu’ izbjegavajte ove namirnice

Bolni grčevi, nadutost i loše raspoloženje mogu da učine vašu menstruaciju nepodnošljivom. Da i sami ne bih doprinijeli svim tim lošim simptomima pazine na odabir hrane koju konzumirate.

Par savjeta kako da umanjite neugodnosti koje dolaze sa ‘onim danima u mjesecu’.

Iako se neke žene zaista muče tijekom menstrualnog ciklusa, mnoge od njih ne znaju da nekim svojim postupcima samo pojaćavaju i produžavaju nelagodu.

Ovdje ćemo spomenuti neke korake koje možete poduzeti da si olakšate prolaz kroz menstrualne cikluse, da smanjite simptome i skratite njihovo djelovanje. Nadamo se da će pridržavanje ovih savjeta imati željeni efekt.

Naime, hrana također igra veliku ulogu u problemima koji prate ‘one dane u mjesecu’. Kako biste izbjegli da se osjećate očajno tijekom menstruacije, trudite se da izbjegavate sljedeće namirnice.

Masno meso trebate izbjegavati jer ono u sebi sadrži zasićene masnoće. Masti koje se nalaze u mesu su uglavnom zasićene i mogu dovesti do bola i zapaljenja. Kada vas uhvate grčevi, zasićene masnoće zapravo samo pojačavaju vašu bol. Ukoliko baš ne možete bez mesa, bolje je da jedete ribu.

Sladoled, baš kao i masno meso u sebi sadrži zasićene masnoće. Iako vam se čini da tokom onih dana jedino sladoled može da vas utješi, ovo je ipak loš izbor. Mliječni proizvodi su puni masti i imaju isti efekt kao i masno meso. Ovo se također odnosi i na sireve. Ukoliko ne možete da odolite, uzmite sladoled bez mlijeka i bez dodatka šećera.

Grickalice poput čipsa i pereca sadrže visoku razinu natrija što dovodi do nadutosti i nelagode. Bolje je da pojedete nekoliko oraha ili badema koji nisu presoljeni i obrađeni.

Izbjegavajte kofein. Svi volimo jutarnju kavu. Ona nas pokreće, pa je i logično da sa njom započinjemo dan. Ipak, za vrijeme ‘onih dana’ probajte da je izbacite iz dnevnog menija. Kofein može da izazove neredovne menstruacije i pojačava vaše grčeve. Također, kofein može da pogorša vaše raspoloženje i utječe na spavanje. Čaj je dobra alternativa, iako i on sadrži kofein.

Slatkiši su uvijek opasni, pa i za vrijeme menstruacije. Hrana puna šećera poput bombona, keksa i torti treba da se nađe što dalje od vas tijekom ciklusa. Šećer poboljšava vaše raspoloženje samo na kratko, a onda vas “spusti”. Ne samo to, šećer također pogoršava grčeve, tako da ukoliko vam se jede nešto slatko, bolje pojedite neku voćku.

Alkohol uvijek gledajte izbjeći. Alkohol pojačava sve simptome PMS-a, kao i grčeve i ukoliko želite da vam tjedan prođe što bezbolnije, izbjegavajte piće. Alkohol pojačava odlive, što izaziva još veću nelagodnost. Efekti alkohola su vidljivi poslije samo jedne čaše, zato je bolje da popijete čaj.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close