Ljekovita biljkaPrirodni lijekoviRecepti

Upala porebrice (pleuritis) – Upala ove kožne prevlake naziva se upalom porebrice ili pleuritis

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutarnja strana rebara oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upalom porebrice ili pleuritis.

Bolest se javlja u dva oblika, odnosno kao suha i kao tekuća (vlažna) upala.

Najčešći joj je uzrok prehlada, ali može preći i sa susjednih organa, osrčja i pluća. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl.

Upala porebrice skoro uvijek počinje osjećajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća.

Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i rastezljive.

Suha upala porebrice – Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Šum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.

Liječenje pomoću čaja

Sastav prvog čaja: 50 g stabljike bijele gorčice, 50 g listova gaveza, 30 g stabljike preslice, 30 g listova i cvjetova podbjela, 30 g listova i cvjetova kunice, 20 g stabljike komorača, 20 g listova muške bokvice i 10 g stabljike timijana

Sastav drugog čaja: 20 g listova gaveza, 20 g žila koprive, 20 g listova i sjemena komorača, 20 g korijena konjogriza, 20 g stabljike preslice, 20 g stabljike timijana, 20 g žila zečjeg trna, 20 g listova peršina

Pripremanje i primjena čajeva: Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 i pol litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatim preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka umjesto vode.

Jesu čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji.

Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se treba posušiti toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masiranje.

Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne napitke.

Vodena upala porebrice – Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje suhe porebrice. Čaj se priprema na isti način, samo što u toku dana treba popiti 4 dl čaja u osam navrata po pola dl u jednakim vremenskim razmacima. Umjesto vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršina, korijena iđirota i puzave paprike. Čaj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.

Neslanom svinjskom mašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.

Jesti bolju hranu s manje tečnosti.

Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close