Ljekovita biljkaPrirodni lijekovi

Začin koji liječi probavu i smiruje živce

Domovina klinčića, kojeg znamo i pod imenom karanfilić, je Molučko i Filipinsko otočje. Ljekovitost klinčića poznavali su Kinezi i Indijci još 2000. god. p. n. e.

Kopnenim putem preko Male Azije karavani su donosili klinčić do obala Crvenog mora

U vrijeme Rimskog Carstva klinčić je dospio u Europu kao dragocjen začin. Kad je Magellan oplovio svijet, otvorivši ujedno i put do začina, počela je i nova era trgovine mirodijama, koja je bila i uzrok mnogim ratnim sukobima.

Klinčić jako dobro smanjuje nadutost. Kao traženi aromatični začin, danas ima veliko preventivno ljekovito djelovanje  zbog svog velikog antioksidacijskog djelovanja. Upotreba klinčića u dijetalnim jelima od velikog je značenja jer jelu daje okus, miris, boju te dijetalno jelo čini jestivijim.

Klinčić u liječenju raznih bolesti koristimo najčešće kao čaj. Njime liječimo bolesti želuca i crijeva, naročito se koristi kod nadimanja, grčeva, tegoba s crijevnom mikroflorom, dispepsije, loše probave, mučnine, protiv povraćanja, kod proljeva, hernije i drugih stanja.

Još malo detalja o djelovanju klinčića na našu probavu

Čaj uklanja i nametnike, odnosno gliste, te pomaže kod slabog lučenja probavnih sokova. Čaj je učinkovit antiseptik u slučaju upale usne šupljine i grla, pa čajem ispiremo i grgljamo usnu šupljinu i grlo, kod respiratornih tegoba, i to kod tegoba s bronhima, napetih i bolnih živaca, kao sedativ umiruje živce te pomaže kod melankolije, za jačanje memorije, nesanice, astenije, slabog rada jetara i kožnih bolesti poput akni i raznih kožnih nečistoća.

Zbog jakog antiseptičnog i antibakterijskog djelovanja rabi se i za liječenje kolere, infekcijskih proljeva, dizenterije i malarije. U današnjoj medicini koristi se ulje klinčića koje zbog eugenola ima jače terapeutsko djelovanje, i to naročito u stomatologiji, kao analgetik i anestetik, kod infekcija, zatim kao antiseptik i atimikrobik jer inhibira gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.

Manje je poznato da se ulje klinčića koristi i kao afrodizijak, antiviral, antioksidans i antidepresiv. U ljekovite svrhe mogu se pripremati inhalacije, kod tegoba s respiratornim sistemom, masaže u slučaju reume, artritisa i bolova u mišićima, kupke i oblog. Ajurvedska medicina rabi ga tradicionalno za liječenje respiratornih organa.

Kontraindikacije: kod gastroenteritisa, ako se uzimaju veće količine klinčića, može doći do iritacije sluznice i želučanih tegoba.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close