IshranaSavjeti

Zbog čega nastaje žgaravica? Nastaje uslijed povrata, odnosno refluksa, želučanog sadržaja u jednjak

Žgaravica ukazuje na to da se prerađena hrana i želučana kiselina penju prema ustima izazivajući kiseli okus i bol izazvanu kiselinom.

Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba u današnjice, a toliko je učestala da ju mnogi smatraju normalnom i uopće je ne spominju svojim liječnicima.

Žgaravica se, prema nekim statistikama, javlja kod 20-40% ljudi, a oko 7% odraslih ima svakodnevne tegobe. Nastaje uslijed povrata, odnosno refluksa, želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara jednjak na mjestu ulaska jednjaka u želudac, u kombinaciji s povećanim tlakom u trbuhu.

Donji sfinkter jednjaka djeluje kao ventil, ima funkciju da propušta hranu u želudac, a sprječava njen povrat u jednjak. Dodatno refluks može olakšati postojanje želučane kile.

Žgaravica  se obično javlja unutar sat vremena od obroka, najčešće pretjeranog, odnosno obilnijeg objedovanja. Žgaravicu provociraju emocionalni stres, pušenje, alkoholna i gazirana pića. Također, povišen tlak u trbušnoj šupljini kao posljedica nošenja uske odjeće, debljine ili trudnoće može uzrokovati žgaravicu.

Žgaravicu potiče i previše masna i pržena hrana, šećer, čokolada, luk, jaki začini, citrusno voće i jaki čajevi, a tome dodatno doprinose i preobilni obroci, slabo žvakanje i brzo gutanje hrane.

Žgaravicu može izazvati fizički napor, odnosno podizanje teških tereta, trčanje i slični napori, posebno ako se osoba optereti odmah nakon jela. I lijeganje, nakon jela, osobito na desnom boku može biti okidač za pojavu žgaravice. Nastanku žgaravice pridonose lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici, većina sveprisutnih lijekova protiv bolova, neki antidepresivi, antihipertenzivi, lijekovi za kronični bronhitis ili astmu i osteoporozu.

Uz osjećaj žgaravice česta je i regurgitacija, odnosno povrat gorke, kisele ili slane, rjeđe žute tekućine  u usta, a ponekad i hrane. Regurgitacija se češće događa u ležećem položaju ili kod saginjanja. Pojava žgaravice i regurgitacije, dva i više puta tjedno smatra se značajnom za promjenu kvalitete života.

>> Liječenje žgaravice

Želudac producira više kiseline nego što je potrebno za probavu, a posljedica je konzumiranja hrane koja sadrži dosta kiseline, te pušenjem i alkoholom, koji potiču lučenje više kiseline. Tu prekomjernu kiselinu, taj višak kiseline, želudac izbacuje.

Post je najdjelotvornije sredstvo protiv žgaravice, a hranite se isključivo laganom hranom i povrćem. Izbjegavajte meso i ljutu hranu, a nije dobro jesti ni brašno ni previše šećera. Krećite se što više kako bi se pospješila probava, a umjesto tekućina koje nadražuju želudac, pijte mineralnu vodu i čajeve.

Višak kiseline neutralizirat će sok od svježe iscijeđenog krumpira sa vodom, mlijeko, te čaj od kičice. Uzimajte manje obroke, kako bi se hrana što kraće zadržavala u želucu. Pušenje i alkohol potiču lučenje želučane kiseline pa ih nastojte izbjegavati.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close