Ljekovita biljkaZdravlje

Ljekovita heljda: Lijek za mnoge bolesti

Još davno nekada heljda je bila vrijedna i dobro korištena namirnica. Danas, unatoč činjenici da smo je upoznali još bolje, heljdu na žalost rijetko koristimo. Ljekovita je i trebamo je što je više moguće koristiti.

Heljda uspješno liječi bolesti krvotoka, proširenih vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih problema. Kroz aktualne trendove zdravije ishrane u posljednje vrijeme sve češće se spominje heljda.

Najčešće se u svijetu koristi zrno heljde, ali i sušena stabljika te cvijet za pripremu čaja. Poznata su izuzetna ljekovita djelovanja heljdinog čaja u liječenju bolesti krvotoka. Najboljim se pokazao heljdin čaj za liječenje proširenih vena, pucanje kapilara i raznih krvarenja kapilara. Dobar je i protiv reume, glaukoma, dijabetesa i jačanje memorije.

Heljda se skoro uvijek svrstava u žitarice, iako je, botanički gledano, ona zeljasto povrće.

Par detalja o heljdi

Heljda dobro uspijeva na pjeskovitim i vlažnim područjima. Za razliku od većine zeljastih biljaka, heljda ima hranljive sjemenke i zato je mnogi (pogrešno) svrstavaju među žitarice.

Bjelančevine heljde su kvalitetnije od bjelančevina žitarica, a u sebi sadrži vitamine B1 i B2, kao i vitamin P, koji je odličan za otpornost krvnih žila.

Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka, jer daje čak 90 kilograma meda po jednom hektaru zasada. Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalij, fosfor, kalcij, a nisu zanemarive ni količine magnezija, natrija i željeza.

heljda
Crni kruh od heljdinog brašna

Od heljdinog sjemena pravi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje može da se koristi za pravljenje kora, rezanaca i tijesta za kruh, kao i za kolače. Otkrića njemačkih biologa pokazala su da jela od heljde snižavaju visok krvni tlak i to je jedan od najvećih kvaliteta ove biljke. Cvijet heljde je dobar kao lijek protiv kašlja i sluzi u gornjim dišnim putovima. Plod heljde je ukusan u svim kombinacijama. Mnogi liječnici su dokazali da je heljda idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela.

Od heljdine prekrupe može se pripremiti zdrava i ukusna kaša, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode. Preporučuje se u normalnoj ishrani djece i odraslih, a posebno kod osoba koje imaju velike intelektualne napore, jer heljda jača memoriju i koncentraciju. U Rusiji je zovu hranom za studente.

Kaša od heljde je također lijek protiv bolesti želuca i crijeva, a pomaže i kod malokrvnosti, kao i osobama koje imaju slabe živce.

Svježi listovi heljde mogu da se stavljaju direktno na ranu ili posjekotinu, jer imaju izraženo baktericidno djelovanje. Najfinije heljdino brašno, pomiješano sa usitnjenim listom ove biljke, odličan je i ekološki bebi-puder, koji nježnu dječju kožu štiti od infekcija.

Čaj od heljde za liječenje arterioskleroze

Poznata su dva čaja od heljde koji dobro djeluju protiv arterioskleroze.

Prvi čaj se priprema: Dvije žličice osušenog lista heljde preliti sa 2 dl proključale vode, poklopiti, i ostaviti da odstoji 15 minuta. Kasnije procijediti i piti dvije do tri šalice dnevno tijekom četiri do osam tjedana.

Priprema drugog čaja od heljde: Jednu žlicu neoljuštenog sjemena heljde staviti u 2 dl vode i ostaviti da se kuha 10 minuta. Nakon toga procijediti. Ovaj napitak treba piti dok je još mlak, po dvije do tri šalice na dan. Može da se zasladi heljdinim medom koji djeluje umirujuće. Terapija traje tri ili četiri tjedna.

Za kraj da još jednom spomenemo ljekovita svojstva heljde

Nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:

  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima (sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan)
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
  • ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka

Heljda ne sadrži gluten i zbog toga je posebno cijenjena

Heljdu najviše cijenimo zbog činjenice da u sebi nema glutena. Pogodna je zbog toga za ljude s celijaklijom. Može se koristiti u obliku brašna kao zamjena za pšenično i ostale vrste brašna koje sadrže gluten.

Zahvaljujući specifičnim tvarima, flavonidi (posebno rutinu, koji se nalazi u sjemenu) heljda ima pozitivan utjecaj na srčano-žilni sustav, jer održava normalnu elastičnost krvnih žila, osigurava normalan protok krvi i sprječava zgrušavanje krvi u cirkulaciji.

Utječe na regulaciju kolesterola u organizmu tako što smanjuje razinu štetnog, a povećava razinu pozitivnog kolesterola.

Održava razinu šećera u krvi, čime sprječava pojavu dijabetesa. Također je pogodna za prehranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Heljda sadrži i dosta željeza u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije. Također, pozitivno utječe na mršavljenje, jer biljna vlakna pružaju duži osjećaj sitosti.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker