DijetaReceptZdravlje

Proljetna salata od maslačka

Kako nam stiže proljeće, zelenilo i vrijeme kada je potrebno uraditi detoksikaciju organizma, odlučili smo se napisati neke jako dobre recepte za salatu od maslačka.

Zapravo se čišćenje organizma može provoditi u bilo koje godišnje doba, ali je najbolje to uraditi u proljeće ili ljeto. Nakon duge zime, kada u ishrani nedostaje svježe povrće i voće, naše tijelo zatrpano je raznim toksinima i zbog toga je dobro uraditi detoksikaciju.

Proljeće je najbolje vrijeme da očistimo organizam, a to radimo tako što ćemo ga opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima.

Da bi iskoristili najbolje iz prirode, uživali u sezonskim namirnicama i uradili dobro za naše zdravlje, dobro je znati odabrati izvor minerala i vitamina.

Maslačak je poznata biljka, prirodni lijek i namirnica za koju se zna da čisti organizam. Srećom, možemo ga jesti svježeg, na salatu.

Povodom toga, potrudili smo se pronaći neke jako dobre recepte za salatu od maslačka.

Crvena salata od paprike i maslačka

Salata od maslačka i paprike

Sastojci za salatu su:

  • 2 crvene paprike babure
  • glavica crvenog radiča
  • 4 kuhane cikle narezane na štapiće
  • 12 rotkvica narezanih na ploške
  • 4 mlada luka
  • 4 žlice umaka vinaigrette (mješavina maslinova ulja, octa, senfa, šećera, soli i papra)
  • domaći kruh

Priprema: Izdubite paprike te im odstranite peteljku i sjemenke. Narežite ih na kolutiće, i stavite u zdjelu zajedno sa listovima radiča. Dodajte ciklu, rotkvice i mladi luk. Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim domaćim kruhom kao potpuni obrok.

Salata od tjestenine, maslačka i mahuna

Maslačak i tjestenina

Sastojci:

  • 250 g tjestenine
  • 4 žlice ulja
  • 150 g mladih zelenih mahuna
  • glavica maslačka
  • 100 g kuhane šunke
  • Luk
  • 3 žlice octa
  • 2 žličice senfa
  • 3 žlice sitno nasjeckanih oraha

Priprema: Skuhajte tjesteninu pa je ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja. Očistite mahune i narežite ih na komade duge dva centimetra. Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite maslačak, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama, šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.

Salata od mladih listova maslačka

Salata od mladih listova maslačka

Ovo je naizgled obična salata, možda i najjednostavniji recept. Ipak, nimalo ne zaostaje za prethodno spomenutim salatama. Važno je iskoristiti samo listove svježeg maslačka, koji je ubran dok maslačak nije dobio cvijet. U suprotnome, listovi će biti gorki.

Sastojci:

  • listovi maslačka
  • malo octa (vinski, jabučni)
  • malo suncokretova ulja
  • malo bučinog ulja
  • malo vode
  • malo soli

Priprema: Salatu očistiti, dobro oprati i primiješati sve začine. Poslužiti svježu salatu.

Salatu možete jesti sa kockicama kuhanog krumpira ili nekim drugim jelom po želji. Dobar tek.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker