Ljekovita biljkaZdravlje

Začini za zdravlje: Spomenut ćemo neke od najdjelotvornijih začina za dobro zdravlje čovjeka

Začini se koriste od davnina, a osnovna im je svrha bila da obogate okus i aromu nekog jela. Ipak, vremenom smo spoznali da neki začini imaju snažna ljekovita djelovanja na naš organizam, pa se danas često takve namirnice koriste u alternativnoj medicini.

Začini su se dugo koristili za rješavanje probavih smetnji, a današnja istraživanja su pokazala da začini djeluju na još velik broj drugih zdravstvenih poteškoća. Intenzivne arome u začinima dolaze od snažnih antioksidansa i drugih moćnih tvari koje nas štite od bolesti.

Začini koji čuvaju naše zdravlje

začin
Ljekoviti začini

U nastavku teksta ćemo spomenuti neke od začina, koji jako dobro djeluju i čuvaju naš organizam od različitih zdravstvenih problema.

Origano je svima dobro poznati začin. Ako ga i ne koristite u kuhinji često, svakako ste osjetili njegovu aromu na pici ili nekom drugom sličnom jelu. Ovaj začin je izuzetno bogat antioksidansima i raznim antimikrobnim spojevima. Jako dobro djeluje protiv mikroorganizama, tako dobro da ga ne valja uzimati bez savjetovanja sa stručnom osobom ili liječnikom. Origano je izuzetno efikasan, a stručnim mjerenjima naučnici su pokazali da samo jedna žličica origana ima jednaku antioksidacijsku moć kao dvije šalice crnog grožđa. Ovaj začin u sebi sadrži i fitokemikalije koje usporavaju rast zloćudnih stanica. Origano je dobar izvor vitamina K i željeza. Aktivne tvari u origanu, koje imaju ljekovite efekte, zovu se karvakrol i timol, a spadaju u grupu fenola. Esencijalno ulje origana je najjači poznati biljni antiseptik, a čak je 21 puta jači u antiseptičkom djelovanju od fenola koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme. Grčka istraživanja pokazuju da origano ubija bakterije u septičnoj vodi i na taj način je steriliziraju.

Češnjak, ili još poznatiji kao bijeli luk je začin koji zaista ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Teško je i zamisliti neki prirodni lijek u kojem češnjak ne dominira. Ovaj popularni začin je odličan lijek sam po sebi, a u kombinacijama sa drugim prirodnim sastojcima samo dodatno pojačavamo ili usmjeravamo njegovo djelovanje. Posljednjih godina u svijetu se bilježi veliki rast proizvodnje češnjaka. To nam dovoljno govori o sve većoj potražnji za ovim začinom. Osim što jelima daje poseban i aromom bogato okus, češnjak će ih obogatiti ljekovitim sastojcima. Ipak, najbolje će djelovati sirov, ili tek blago termički obrađen. Pisali smo dosta puta o češnjaku, a kako i ne bismo – kada je tako ljekovit. Pročitajte još malo o ljekovitim svojstvima bijelog luka.

Timijan je još jedna biljka izvrsnih začinskih i ljekovitih svojstava. Odlično se slaže u kombinaciji sa češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom, pa tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Zanimljivo je da ovoj biljci ne smeta dugotrajno kuhanje, ali ga treba znati koristiti – da vam jela ne poprime jak miris i gorko-ljutkasti okus. Timijan je biljka koja blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo. Odlično djeluje na elektrolite i štiti od raznih bolesti. Timijan se jako dugo koristi za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i protiv mamurluka. Stručnjaci su uvidjeli njegovu učinkovitost protiv svih vrsta grčeva, a pokazalo se da dobro djeluje protiv tegoba PMS-a. Timijan je dobar za želudac, zbog čega je idealan začin, posebno za osobe koje imaju stomačnih tegoba. Preporuča se za obroke koje poslužujete djeci jer timijan tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam.

Kaenski papar je odličan antioksidans, ali i glavni sastojak mnogih prirodni preparata protiv bolova. Ako ga koristite kao začin, svakako dobro radite svom organizmu. Njegova ljekovita svojstva povezujemo sa kapsaicinom. Kapsaicin je spoj koji je jako zastupljen u ljutim papričicama. To im daje ljutinu, ali i mnoge zdravstvene pogodnosti ako se koristi na pravilan način. Kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu, pa na taj način pomaže u sagorijevanju viška kalorija. Ipak, ne treba pretjerivati i redovno ga jesti, jer naš organizam postane imun na njega i njegove učinke. Kajenski papar uravnotežuje visoki krvni tlak i opušta krvne žile. Ovaj ljekoviti začin sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, pa ga smatramo učinkovitim sredstvom protiv srčanog ili moždanog udara. Krvni ugrušci su blokade u vašim arterijama i krvnim žilama koje ograničavaju protok krvi kroz vaš krvožilni sustav. Kapsaicin u papru pomaže u uklanjanju naslaga lipida koji sužavaju arterije. Kajenski papar će dobro djelovati na kompletan probavni sustav. Opet napominjemo, koristite ga umjereno, sa određenim pauzama. Danas se često koristi prilikom pripremanja raznih melema i krema protiv bolova. Naime, kapsaicin je moćno sredstvo za ublaživanje boli. Najbolje djeluje kada se nanosi u obliku kreme na kožu. Kreme se nikako ne koriste u slučaju otvorenih rana ili kod ispucale kože.

Kardamom u sebi sadrži enzime koji odlično djeluju na metabolizam. Ovaj začin ima protuupalna svojstva, zbog čega je odlično prirodno preventivno sredstvo za mnoge bolesti. Kardamom potječe iz indijskih šuma, pa nas ne čudi da se u Indiji koristi tradicionalno već tisućama godina. Narodna medicina u toj regiji koristi kardamom kao prirodni lijek za liječenje astme. Dobro djeluje protiv čira, ublažava probavne smetnje i uklanja depresiju. Smatra se diuretikom, pa je jako koristan u slučaju da imate problema sa mokraćovodom, ili želite očistiti bubrege od kalcija i mokraćne kiseline. Kardamom će pomoći kod mršavljenja, a s njime možete sniziti povišeni krvni tlak, ili očistiti tijelo od toksina. Baš poput sličnih začinskih biljaka – kurkume i đumbira, i kardamom ima protuupalna svojstva, pa će ublažiti bol i otekline, posebno u ustima i grlu.

Cimet često koristimo u slatkim jelima, no malo tko zna da je ovaj začin jako zdrav posebno ako imate nisku razinu željeza i kalcija. Samo pola žličice cimeta na dan dovoljno je da se izborite protiv određenih tegoba. Ljekovita svojstva ovog začina dolaze nam od tri komponente koje nalazimo u njemu: cimetnom aldehidu, acetatu i alkoholu. Osim eteričnog ulja, kojeg u unutarnjoj kori ima najmanje 1-2%, kora sadrži i tanine i šećer. Od minerala u cimetu možemo pronaći znatne količine mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka. Pored spomenutih minerala, cimet je bogat vitaminima B2, B6, C i K. Vanjska kora drveta nema ljekovita svojstva, nego samo njezin unutarnji sloj. Zbog raznolikog ljekovitog djelovanja cimet se preporučuje kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Osim što je prepoznatljiv začin, često se može pronaći u receptima za pripremu prirodnih ljekovitih preparata. Cimet potiče apetit i pospješuje probavu. Ovaj ljekoviti začin čisti krv, jača srce, te pospješuje rad bubrega i umiruje živce. Cimet povoljno djeluje na kosti i zglobove, zaustavlja unutarnja krvarenja te neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala. Malo tko zna ali cimet ima i fungicidno djelovanje. Odlično će poslužiti ko prirodno sredstvo protiv gljivica, a može spriječiti njihovo napredovanje – preventivno djelovanje. U narodnoj medicini cimet najčešće koristimo kao lijek protiv prehlade i gripe. Ipak, dobro će djelovati i kod drugih problema, posebno protiv gljivica – što smo već spomenuli.

Šafran je još jedan iznimno kvalitetan i ljekovit začin. Naučnici smatraju da šafran ima snagu da se bori protiv zloćudnih stanica, a mnogi povijesni zapisi govore da se već tisućama godina koristi kao lijek za mnoge bolesti. Malo tko zna ali čaj od šafran je odličan prirodni lijek protiv depresije. Redovnim konzumiranjem ovog čaja potaknut će osjećaj sreće u vama. Njegov antidepresivni učinak može se mjeriti sa antidepresivom Prozacom. Osim ovog čaja, protiv depresije će pomoći i čaj od kantariona. Vratimo se na šafran, pa u tom smjeru da spomenemo odlično svojstvo šafrana da poboljšava cirkulaciju i uspješno ubrzava zacjeljenje modrica po tijelu. Šafran regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme, osnažit će imunitet i produžit vitalnost. Njegov sastojak šafranal snažan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala. Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu. Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice. Šafran je dobar i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik.

Tags

Related Articles

Close

AdBlock je aktivan :(

Molimo vas isključite AdBlock kako bi podržali rad stranice i nastavili neometano surfati stranicom. Ako ste isključili AdBlock, osježite stranicu (F5 ili CTRL+R).