IshranaLjekovita biljka

Znakovi koji upućuju na moguće oboljenje jetre

Na bolesnu jetru mogu upućivati znakovi poput nadutosti, pjegice po koži, svrbež i akne.

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život.

Jetra je naš glavni čistač organizma. Njezina uloga u našem organizmu je eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije, a sve zbog prehrane koja je bogata masnoćama, konzumiranja alkohola, pušenja i drugih štetnih navika kojima smo skloni. Sve spomenuto oslabljuje funkciju jetre.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod liječnika, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Također, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog tlaka, nadutosti te nakupljanja vode u predjelu jetre, a naposljetku i pojave žutice. Žuticu možete prepoznati po promjeni boje bjeloočnica, one postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike koje dovode do masne jetre

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje. Nema simptoma za ovo stanje, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Masna jetra je česta pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice, a tu se ubrajaju prekomjerna težina, povećan krvni tlak, šećerna bolest te povećani kolesterol u krvi.

Na svaki od ovih čimbenika, pa tako i na masnu jetru, možemo sami utjecati. Zdrava prehrana s puno voća i povrća, što manje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost, dodaci prehrani za funkciju jetre te naravno izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina će vam pomoći – Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici. To je biljka bogata silimarinom, tvari koja štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njezini listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih spojeva, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre te smanjuje ukupnu razinu masnoća i kolesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Sačuvajte zdravlje vaše jetre jer je riječ o zaista važnom organu. Posebno se trebamo potruditi jer je jetra naš jedini organ koji se obnavlja, pa je zaista šteta da ga ne održavamo zdravim. Još malo o funkciji jetre pročitajte u ovom članku.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close