Ishrana

Znate li koja je hrana bogata kalijem?

Namirnice bogate kalijem bitan su dio uravnotežene prehrane, jer taj mineral pomaže tijelu regulirati razine tekućine, zatim pomaže živčanom sustavu da funkcionira što bolje, te poboljšava mišićne funkcije i izbacuje toksine.

Kalij, također, može sniziti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, a smanjuje i rizik od moždanog udara.

Nedostatak kalija u organizmu izaziva umor, nesanicu, depresiju, slabost i mnoge kardiovaskularne probleme. Odrasla osoba treba ga unijeti 4700 miligrama dnevno, a namirnice bogate kalijem trebaju izbjegavati osobe s bubrežnim problemima. Donosimo popis namirnica s visokim udjelom kalija.

Riba – ovo će sigurno razveseliti ljubitelje ribe. Većina vrsta ribe ima sadrži najmanje 10% dnevne preporučene količine kalija, a određene vrste poput tune i lososa su još bogatije. Kao i kod krumpira, idealno je izbjegavati prženje. Uz plodove mora, nemasna govedina, piletina i puretina također sadrže dosta kalija.

Krumpir – jedan krumpir prosječne veličine sadrži 900 miligrama kalija. Bilo bi dobro da ga ne pržite, a pečeni krumpir je jedan od najzdravijih načina da ga pripremiti, ukoliko ne dodajete masti kao što su kiselo vrhnje ili rastopljeni sir.

Banane – ako ste čuli samo za jednu namirnicu bogatu kalijem onda je to sigurno bila banana. Odlične su za dobivanje velikih količina energije, izvor su vlakana te vitamina B6 i C. Uz banane, kalija ima i u dinji, kiviju, naranči i jagodi.

Suho voće – volite li slatko, a pritom pazite na svoje zdravlje, suho voće je izvrstan izbor jer osim šećera sadrži i kalij. Najbolje su marelice, a nećete pogriješiti ni ako konzumirate breskve, grožđice ili smokve u sušenom obliku.

Grah – ova se namirnica može na puno načina pripremiti, što joj je velika prednost. Jedna šalica sadržava 600 miligrama kalija.

Uz navedene namirnice, kalijem su bogate i sušene rajčice te avokado.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close