Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Akcije

EU će vratiti na scenu mobitele s izmjenjivom baterijom?

U ne tako davnoj prošlosti, veliki broj tvrtki kreirao je mobitele koji su imali izmjenjive baterije. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne može puniti uređaj kao pri kupovini, bilo je potrebno samo zamijeniti je novom baterijom.

S druge strane, aktualni dizajn mobitela nudi opciju mijenjanja baterije (iako se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće mijenjati), ali to može biti prilično skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike ohrabruju da kupe novi mobitel, piše Ubergizmo.

Izgleda da Europska unija nije suglasna s ovom praksom pa, sudeći prema procurjelim dokumentima, želi povratak zamjenjivih baterija.

Očekuje se da bi EU mogla raspravljati o mogućnosti da se povratak zamjenjivih baterija učini obaveznim. Rasprava bi mogla započeti već sljedećeg mjeseca. Ako prijedlog bude izglasan, tvrtke bi mogle biti primorane početi proizvoditi mobitele koji imaju baterije koje korisnici sami mogu lako zamijeniti, prenosi Benchmark.

Foto: Pixabay

Ovo nije prvi put da Unija razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u industriji pametnih telefona. EU je nedavno predložila da svi mobiteli koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci s Lightning porta na neki od standardnih portova (npr. trenutno najkorišteniji USB-C).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Xiaomi

Tvrtka Xiaomi će 30. rujna predstaviti tri nova pametna telefona (Mi 10T Lite, Mi 10T i Mi 10T Pro), a specifikacije dva modela su...

LG

LG Electronics (LG) proširuje svoju liniju pametnih telefona serije K za 2020. godinu, kako bi korisnicima ponudio vrhunski dizajn s nadograđenim značajkama i uz...

Samsung

Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži...

LG

LG Wing će biti prvi uređaj predstavljen u okviru Explorer projekta.