Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

AllDoCube iPlay 10 je jeftin tablet s odličnim 10,6-inčnim FHD ekranom [RECENZIJA]

Dočekali smo i prvi tablet na recenziji. Do sad su nam u ruke dolazili isključivo pametni telefoni, pa je ovo dobrodošla promjena. Primjerak o kojem upravo čitate, Cube iPlay 10, stigao je s Gearbesta gdje trenutno košta 133,99 dolara. Neočekivano je to niska cijena za tablet koji nije ovdje samo recenzije radi, nego je kupljen sa svrhom. Tražio sam, naime, ovakav uređaj primarno za osmogodišnju kćer kojoj bi poslužio za gledanje crtića na YouTubeu odnosno igranje igara prilagođenih njenom uzrastu. Kako tata i sam voli gadgete, gledao sam da posluži i meni za surfanje u vrijeme dokolice. Prioritet je stoga bio velik ekran u Full HD rezoluciji te 2 GB radne memorije zbog lakšeg baratanja s aplikacijama. Poželjan je bio HDMI priključak kako bih gledao filmove na TV-u, a niska se cijena podrazumijeva sama po sebi – što sam tražio to sam i našao u AllDoCube iPlay 10.

Prvi dojmovi

Kutija u kojoj je tablet stigao boje je kartona (i to valjda zato što je riječ o kartonu 🙂 ) i s logom kompanije na sebi. Neupečatljivo pakiranje nije nešto posebno niti čvrsto, ali svejedno na njemu nije bilo nikakvih tragova grubosti kakvima je pošta sklona. Unutar paketa prava sirotinja: Cube iPlay 10, papirologija i USB kabel.

U početku bih razjasnio pomalo zbunjujuć pristup s imenom ovog modela. Proizvođač je Cube, koji se još voli nazivati AllDoCube. Kinezi iz nekog razloga vole mijenjati ime kompanijama (sjetite se kako je UMi nedavno postao UMIDIGI), pa je vjerojatno ovdje isto na stvari. iPlay 10 (to se ime nalazi na poleđini) također se odaziva na ime U83 (to se ime nalazi unutar opcija “O tabletnom uređaju”), što zbrku s nazivima podiže za još jednu letvicu više.

iPlay 10 povelik je tablet: 10,6-inčna matrica zahtijeva odgovarajuće gabarite što se rasteglo na 26,7 cm visine, 16,8 cm širine i 1 cm debljine. Takva konstrukcija iako plastična (poklopac straga je metalan) podrazumijeva i veću masu, pa iPlay 10 ima osjetnih 600 grama. Ispod ekrana nema fizičke početne tipke, nego su ove smještene na ekranu. Rubovi oko ekrana su stoga čisti i poprilično debeli, što mi se nije svidjelo čim sam ga izvadio iz kutije. I dalje mi se ne sviđa.

Tipke su smještene s desne strane, s tom razlikom da je tipka za uključenje uređaja povrh tipki za glasnoću. Kako je pametni telefon moj primarni gadget i na njemu je situacija obrnuta, svaki puta kad hoću uključiti prikaz ekrana stisnem krivo dugme. Tablet je inače jako dobro građen i s te strane nemam nikakvih primjedbi. Ne sjećam se da sam na recenziji imao uređaj kojem bih prigovorio na kvalitetu izrade. Ili su kineski proizvođači postali svjesni da s lošom izradom ne mogu opstati, ili ih internetske trgovine prosijavaju odmah na početku i odvajaju žito od kukolja. Kako god, mi kupci smo na dobitku.

Ekran

Daleko i uvjerljivo najbolji dio uređaja. Prethodno sam koristio 8-inčni tablet, dok mi je telefon dijagonale 5,5 inča. Susretao sam se i s mobitelima čiji je ekran 6,44 inča, no iPlay 10 ih sve nadmašuje – zbilja je pravi gušt gledati YouTube ili kakav film na IPS zaslonu od 10,6 inča i u Full HD rezoluciji (1.920×1.080 točaka) te odnosom stranica 16:9. Prikaz na njemu je odličan, s jasnim, živim bojama i vrsnim kontrastom. Igre se također jako lijepo igraju baš zbog izdašnog prostora od ruba do ruba, zbog čega Grow Empire (trenutno igram) ni u ludilu ne želim igrati na telefonu. Da bih ilustrirao koliko je bolje igrati igre na većoj dijagonali, dodao sam i fotke gdje su zajedno iPlay 10 i mobitel Xiaomi Redmi Note 4X, čija dijagonala ekrana 5,5 inča.

Prilikom gledanja videa/filmova, moram i ovo reći, našao sam opravdanje za inače besmisleno široke rubove: odlični su za držanje tableta budući da se tada položi vodoravno i prihvati za oba kraja. Eto.

Hardver i performanse

Da razjasnimo na početku priče o hardveru: ovo nije uređaj na kojem ćete se naigrati bijesnih igara. Spomenuo sam da igram Grow Empire, pored kojeg je instaliran War Wings (ove ste se nagledali ako ste ikad pogledali neku našu recenziju 🙂 ) i Middle Earth: Shadow of War. Dok je ova prva klizila bez problema, preostale dvije su povremeno trzale i zastajkivale. Zahtjevnije su i ovako što je za očekivati od jeftinog tableta. Sitnariju koju je kćer instalirala neću niti spominjati, jer je to velter kategorija igara u rangu Zmije na starim Nokijama.

Razlog štucanju prilikom igranja je Mediatekov čipset MT8163, čije četiri jezgre dostižu maksimalni radni takt od 1,3 GHz. Postariji je to čipset kojem pri obradi grafike sekundira Mali-T720, a niti jedan niti drugi nisu pretjerano kadri izaći na kraj sa zahtjevnijim naslovima. Još prije kupnje sam znao što me čeka i kao opravdanje ću reći da nisam niti tražio niti mi treba gejmerska zvijer. ‘Oću gledat’ filmove.

Memorijska komponenta podijeljena je na radnu i internu; ova prva iznosi 2 GB (LPDDR3) i omogućuje ugodno baratanje aplikacijama. Interna memorija pruža komfor od 32 GB i u mom slučaju ovo je više nego dovoljno prostora. Za rad koristim laptop, ako nešto želim brzinski obaviti dok sam u pokretu tu je mobitel, dok je tablet zapala dužnost da služi za zabavu. Raspoloživi skladišni prostor stoga je i više nego dovoljan, iako postoji mogućnost za proširenjem u vidu dodatne memorijske kartice.

Za okvirno snalaženje što od iPlay 10 možete očekivati poslužit će benchmark testovi koje i inače koristim. Geekbench je iz nekog razloga odbio surađivati.

Softver i povezivost

Budući da iPlay 10 nije pametni telefon i ne podržava 3G ili 4G mreže, njegova se povezivost svodi na WiFi odnosno Bluetooth. Oba načina rade u najboljoj maniri: WiFi je upogonjen praktički non-stop, dok prilikom prebacivanja podataka putem Plavoga zuba nije bilo niti jednog propuštenog bajta. Bluetooth koristim i za povezivanje s mojim bežičnim slušalicama, gdje također niti jednom nije promašio notu.

Povezivanje se može odraditi i fizički, pri čemu mislim na konekciju putem USB odnosno HDMI sučelja. Prvi mi služi isključivo za punjenje uređaja, dok sam drugi zahtijevao prilikom kupnje; htio sam opciju da tablet povremeno priključim na TV. Isprobao sam kad sam ga kupio, radi, i nakon toga nikad više. Ali nek’ se nađe. 🙂 Za ljubitelje dobrog zvuka tu je i 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, kojeg tu i tamo koristim. Besprijekoran.

Operativni sustav kojeg sam zatekao je Android 6.0 Marshmallow. Čist, bez ikakvog bloatwarea kakvom su Kinezi povremeno skloni. Zanimljivo je vidjeti kako proizvođači tableta kaskaju za proizvođačima smartfona kad je u pitanju softver: dok mobiteli dobiju novu Androidovu generaciju OS-a čim se pojavi, s tabletima je stvar polaganija i tek se sad u većem broju pojavljuju uređaji s Androidom 7. Ako je itko zabrinut što će mu tablet imati stariji softver, tome nema razloga. Marshmallow je daleko zastupljeniji na tržištu nego Nougat (Oreo uopće neću spominjati) i podrška razvijatelja aplikacija za njega trajat će godinama. Sva je prilika duže nego ćete tablet (bilo ovaj, bilo neki drugi) imati u svom vlasništvu.

Kamere

Bio sam neodlučan trebam li kamerama posvetiti poseban odlomak ili ih strpati među hardver. Budući da kamere u recenzijama uredno odvojim i posebno istaknem, i sad ću tako. Razlog dvojbi je njihova (ne)kvaliteta, jer zadnja kamera ima, recimo, senzor od tek 2 megapiksela. Po meni je pomalo besmisleno stavljati tako slabašne senzore koji zapravo ne služe ničemu, nego tek da se broji da ima kameru.

Na prednjem dijelu situacija je još lošija, jer me ondje dočekao senzor od samo 0,3 megapiksela. Kamere na tabletima se koriste uglavnom nikad. To govorim temeljem vlastitog iskustva i navika, a vjerujem da je i kod vas tako. Prednja se uključi eventualno prilikom video-poziva, pa bi po tome bilo smislenije da jači senzor bude sprijeda. Kvaliteta snimljenog materijala po danu je osrednja i tu se već javlja zamjetan šum. U tamnijem prostoru su beskorisne.

Baterija

iPlay 10 je pogolem tablet kojem je najveći potrošač njegov ekran. Velikih 10,6 inča u Full HD rezoluciji zahtijeva izdašan izvor energije i baš takav se u ovom uređaju i nalazi. Kapacitet od 6.000 mAh zaista djeluje impresivno, ali životni vijek baterije je tek prosječan. I uz smanjenu svjetlinu (100% prilično bode u oči, pa nikad ne koristim više od 60%) izgurao je nepunih pet sati gledanja videa. Onako zahtjevan zaslon ipak je prevelik uteg.

Drugi “ali” ide na dušu punjenja. Adapter se s njime ne dobije, nego se svodi na onu “snađi se druže”. Ako imate obični punjač, itekako ćete se načekati da se 6.000 mAh napuni do vrha: puna četiri sata. Srećom pa imam adapter za brzo punjenje, pa se priča skrati na dva sata i petnaest minuta.

Audio

Mada u reklami na Gearbestu jasno piše kako iPlay 10 pruža vrhunsko stereo iskustvo, moram reći kako se slažem sa svime osim s onim “vrhunsko”. Zvučnici su prosječni i sasvim dovoljni za uobičajeno, neobavezno slušanje glazbe. Treba reći kako su položeni jedan do drugoga, a ne na suprotnim stranama tableta. Nećete baš umirati u savršenstvu zvuka kao što bi se dalo zaključiti iz promotivnog materijala, nego se dobije pristojan output koji zapravo ni ne može biti bolji s obzirom na uložena sredstva. Pogledajte video za više detalja.

Bonus šoping kraljica

Čim sam se odlučio na kupnju tableta ovako velike dijagonale, znao sam da će prije ili kasnije biti vraga. Koristit ćemo ga kćer i ja; ona ima tek osam godina, a ja sam već porazbijao par ekrana na mobitelima. Zato sam odmah naručio i zaštitnu futrolu. Originalna je i nije skupa (eto je ovdje).

Još sam malo trošio i to na postolje. Budući da ću čitati novine i gledati video, htio sam da netko drugi drži tablet umjesto mene. Ne treba mi ništa fensi-šmensi, nego nešto jeftino i učinkovito. Našao sam ga za jeftine pare ovdje. A ako želite povezati iPlay 10 s televizorom, eto ga i USB/HDMI adapter.

Zaključak

Kod kupovine tableta prije svega treba znati što se zapravo od njega želi. Gore sam nabrojao što sam tražio: nešto na čemu će kćer gledati crtiće i igrati neobavezne igre te nešto gdje ću ja moći gledati filmove, YouTube i čitati novine. Uvjeti su stoga bili velik i kvalitetan ekran, 2 GB RAM-a i barem 32 GB ROM-a. Sve to je trebalo uklopiti u prihvatljivu cijenu, jer je to bio uvjet kojeg je zahtijevala supruga (netko treba misliti i na novčanik 🙂 ). U zaključku u pravilu nabrajam pluseve i minuse, ali po meni ovdje priča staje jer sam dobio točno ono što sam tražio.

POGLEDAJ PONUDU NA GEARBESTU

Specifikacije za Alldocube iPlay 10

Model: Alldocube iPlay 10
OS: Android 6.0
CPU: MT8163
GPU: Mali-T720
RAM: 2 GB
ROM: 32 GB
Proširiva memorija: Da, do 128 GB
Povezivost: GPS, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0
HDMI: Da
Zaslon: 10,6“, 1.920×1.080 p
Kamera:
 – Prednja: 2 MP
 – Zadnja: 0,3 MP
Baterija: 6.000 mAh, fiksna
Sadržaj paketa: tablet, USB kabel
Cijena: 133,99 dolara

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pionir u sferi digitalne umjetnosti, ugee, ponovno je pokrenuo kreativni vrtlog velikim otkrivanjem još jednog najnovijeg magnum opusa: monitora za crtanje UE12 Plus. Uz...

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Mobiteli

Ugee, istaknuti igrač na polju digitalne umjetnosti, predstavio je svoju najnoviju ponudu, mobilni tablet za crtanje ugee Q6. Ovaj revolucionarni uređaj odlikuje se prenosivošću,...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...