Aplikacije

Zombi-apokalipsa na mobitelu: igrali smo Dead Trigger 2

Među omiljenije igre ubrajam zombie-shootere, koje sam zavolio još otkad sam na originalnom Playstationu prvi put upoznao tako štogod kroz serijal Resident Evil. Unazad par tjedana dokolicu ispunjavam s Dead Trigger 2, odličnom igrom u kojoj ti valja preživjeti u svijetu preplavljenom zombijima.

Dead Trigger 2 nije nova igra; objavljena je pred kraj sad već davne 2013. godine, no stalne nadogradnje i prilagodbe na novije inačice Androida čine ju svježom i atraktivnom. Google Play Store sadrži nebrojene igre, a nađe ih se bome poprilično i s ovakvom tematikom, no Dead Trigger 2 i dalje se ubraja u sam vrh ponude, kako pričom, tako i grafikom.

O čemu se radi

Priča prati mladića imenom Kyle, kojeg će prepoznati oni koji su igrali originalnu igru. Zaglavio je u središtu ruševnog grada, okružen plamenom i preobraženim ljudima koji ga žele pojesti.

Zaražen je cijeli svijet, na tebi je da ga izliječiš.

Spašavajući goli život, upoznaje nekolicinu ljudi koji su preživjeli apokalipsu i žele isto što i on: dočekati novi dan. Uz njihovu pomoć Kyle gradi sklonište, koje će se prometnuti u središte aktivnosti za izlječenje pošasti.

Potraga za lijekom odvest će ih daleko od Sjedinjenih Država, gdje je priča počela: Afrika, Azija, Europa… Kontinenti, države i gradovi se nižu dok Kyle i njegova skupina pokušavaju pronaći odgovor na pošast koja je zamalo istrijebila ljudsku vrstu.

Igrivost

Dead Trigger 2 je FPS (pucačina iz prvog lica), u kojoj vodiš glavnog protagonista kroz nivoe. Pritom ćeš se koristiti različitim oružjima i alatima, čija će funkcionalnost vremenom rasti kako ih budeš nadograđivao odnosno kupovao jače verzije.

Tijekom igranja dobivat ćeš sitne savjete – obrati pozornost na njih, dobro će ti doći.

Kontrole su jednostavne: valja ti samo uperiti oružje u metu, a ono će potom sasuti smrtonosnu pošiljku u stvora koji se drznuo približiti. Ako si željan malo više akcije, postoji i alternativna, teža inačica: u opcijama možeš izabrati da sam ciljaš i pucaš, bez pomoći AI-ja. Bit će kudikamo teže, pa se pred svaku misiju opskrbi dovoljnom količinom lijekova.

Unutar svake misije na raspolaganju će ti biti dva vatrena i jedno hladno oružje, dvije vrste eksplozivnih naprava te set lijekova. Prije svake misije moći ćeš ih mijenjati, pa svakako preporučam da proučiš što koja misija zahtijeva. Ispravan odabir često zna biti presudan za prolazak nivoa. Također imaj na umu kako se oružja razlikuju po dometu i učinku; džaba ti mahati mačetom, kad je zombi s druge strane ulice.

Kad napokon nešto ubiješ ili pak dotjeraš misiju do kraja, zaradit ćeš novac i iskustvo. Novcem ćeš kupovati oružje, dok će veće iskustvo rezultirati sve težim protivnicima.

Protivnici

Što se neprijatelja tiće, ovdje nema puno filozofije. Postoje uobičajeni, obični zombiji koji navaljuju u hordama i valja ih posmicati što više, kako bi se raskrčio put i zaradio novac. Ponekad je pak bolje samo kresnuti granatu posred gomile kad se zagužva, ili jednostavno uteći – uštedjet ćeš municiju i lijekove, koji će kasnije dobro doći.

Hicima iz snajpera može se naknadno mijenjati smjer, što značajno pridonosi preciznosti.

Generalna taktika je gađati ih u glavu, bez obzira o kojem je zombiju riječ. Prije ćeš ih se riješiti, no ponekad je teško pogoditi baš ondje, osobito kad ih navali čitav čopor ili kad usred rafala ostaneš bez municije.

Specijalni zombiji su jača kasta i puno ih je teže oboriti. Rijetko nailaze, a učestalost im uglavnom zavisi o dugotrajnosti misije – što ova duže traje, eto i specijalnih zombija češće. Njihovom egzekucijom dobit ćeš nacrte za naprednija oružja, stoga gledaj da ih smakneš, a ne da podviješ rep čim se pojave. Evo njihova popisa i taktika kako im se suprotstaviti:

Vomitron: pljuje krv iz daljine. Predvidiv je i prepoznat ćeš kad to krene učiniti, pa se izmakni i saspi rafal u njega. Ponavljaj dok ga ne oboriš.
Rager: lud k’o šiba, jurit će za tobom dok te ne dohvati. Jako ga je teško ubiti vatrenim oružjem (hladno oružje zaboravi), pa gledaj da imaš dovoljno granata i mina kad ti se pojavi na zaslonu mobitela. Taktika se svodi na izmakni-baci eksploziv, izmakni-baci eksploziv.
Kamikaze: ne prilazi mu: sa sobom nosi bure s eksplozivom, kojeg će detonirati čim ti se približi. Gađaj ga iz daljine ravno u bure ili, sigurnije, baci granatu na njega.
Scienfist: prepoznat ćeš ga po antiradijacijskom odijelu te po radijaciji koja isijava iz njega. Ne dopusti da ti se približi jer će ti rapidno smanjiti zdravlje do nule. Gađaj ga granatama ili na njegov put postavi mine i sačekaj da one obave posao. Boom Chicken je također dobar lijek za ovu neman.
Panzer: teško oklopljen i spor, no zauzvrat je vrlo otporan na paljbu. Ukoliko te stjera u kut crno ti se piše, jer će te stalno nanovo obarati, čim se osoviš na noge. Ne dopusti mu da ti priđe, nego ga izraketiraj pilićima ili zaobići, pa udri s leđa, što mu je slaba točka.
Titan: ovog golemog, nekoliko metara visokog mutanta vidjet ćeš samo iz daljine. Kad mu dođeš na megdan, na raspolaganju će ti biti tek strojnica, pa se drži osnovnog pravila: ciljaj u glavu.
The First One: kao što ime kaže, ovo je prvi zombi uopće. Ne zna se tko je niti kako se zarazio, no vjerojatno je odgovoran za epidemiju koja je satrala ljudski rod. Cilj kroz cijelu igru bit će naći ga i proučiti, kako bi se proizveo lijek. Sretno!

>> Preuzmi Dead Trigger 2 s Google Play Store <<

Izdavač: Madfinger Games
Platforme: iOS, Android
Cijena: besplatna

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh