Apple

Apple je potvrdio da imaju ozbiljan problem s iPhoneom X – i zanimljivo rješenje

Kada je Apple predstavio svoj novi pametni telefon iPhone X, javnost je bila podijeljenog mišljenja. Mnogo kritike i komentara dozvao je „top notch“ ili zub u vrhu zaslona. Naizgled nespretan dizajn odigrao je ulogu mentalnog trika jer otvoreno naglašava potrebu za dodatnim prostorom kako bi se ostvarila nova razina biometrijske autentifikacije na komercijalnim mobitelima, tzv. Face ID koji je daleko kompleksniji od čitača otiska prsta, biometrijske funkcije kojom se služimo već nekoliko godina. Na taj način naglašena je i kompleksnost sustava, u koju zapravo nitko nije ni sumnjao. Brojni stručnjaci još uvijek su zabavljeni detaljima sustava, a mnogi proizvođači zauzeti su kopiranjem istog, premda redovito sa slabim ili nikakvim uspjehom.

No, čini se da sve ne ide po planu ni za Apple. Brojni korisnici iPhonea X prijavili su poteškoće i malfunkcije na svojim uređajima, a vezano uz Face ID tehnologiju. Po svemu sudeći, sustav nije savršen, a kalifornijski tehnološki div ponovno nailazi na probleme dok nestrpljivo gazi preko konkurencije.

Apple je objavio upute kojima bi se trebale poslužiti sve ovlaštene trgovine i servisi pri popravku ili zamjeni neispravnih jedinica iPhonea X, a u tim uputama se nalaze i neke intrigantne informacije.

Izgleda da popravak Face ID-a na iPhoneu X uključuje i popravljanje stražnje kamere – koja po svim dosad dostupnim informacijama i analizama nema nikakve veze s tehnologijom prepoznavanja lica, koju provode senzori na prednjoj strani mobitela.

TrueDepth sustav kamera nalazi se u zubu u vrhu zaslona. To je sustav od osam različitih senzora i drugih dijelova u traci veličine 0.5 cm x 3 cm, dakle vrhunsko postignuće u minijaturizaciji tehnologije koja nam je zapravo poznata još od 2009. godine, kada je Microsoft lansirao Kinect, uređaj koji omogućuje detekciju pokreta i ljudskog glasa koji služe za upravljanje Xbox 360 igraćom konzolom.

Da, Apple svakako nije pionir ovog polja, a zašto popravak Face ID-a uključuje i pregled stražnje, dvostruke kamere, nije jasno. Do ovih informacija prvi je došao Joe Rossingol na MacRumors, koji se dokopao primjerka službenih uputa:

„Ako korisnik prijavi da njihov iPhone X ima problema s Face ID-om, kako biste pružili najbolje korisničko iskustvo, možda možete riješiti problem popravljanjem stražnje kamere. Pokrenite AST 2 na korisničkom uređaju radi provjere kamere. Ako dijagnostika pronađe problem s kamerom, izvedite popravak kako biste vidjeli je li problem riješen. Ako problem nije riješen, zamijenite čitavu jedinicu umjesto popravka zaslona iste jedinice.“

Nije jasna veza između prednje i stražnje kamere, ali izgleda kao da bi problem s dvostrukom kamerom na poleđini iPhonea X mogao ometati funkcionalnost Face ID-a. Ako popravak kamere ne uspije, savjetuje se zamjena uređaja za novi.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh