Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

WWDC: iOS 5 – novi sustav za notifikacije

Ovogodišnji Worldwide Developer`s Conference je obilježen softverom, a prva stanica je iOS 5. Ukoliko ste korisnik Appleovog mobilnog operacijskog sustava, vjerojatno ste čekali novu verziju iOS-a, ali nažalost, uz pojedine sitne promjene, jedina velika novost je notifikacijski sustav.

Počnimo od najveće promjene – sustava za notifikacije. Novi sustav se zove Notification Center i zamjenjuje, mnogima iritantne, pop-up notifikacije sa drop-down notifikacijama na koje smo već navikli na Androidu. Klik na notifikaciju iz drop-down izbornika vas vodi do aplikacije na koju vas notifikacija upozorava. Postoji i “X” gumbić za zatvaranje notifikacije, ali, barem na prvi pogled, ne postoji gumbić kojim bi se sve notifikacije istovremeno zatvorile.

iOS 5 ima i duboku integraciju za Twitter što je popraćeno blogom na Twitteru. Uz iOS 5, možete tweetati od bilo gdje. Integracija za Twitter podržava kategorije Contacts, Safari, Photos, Camera, YouTube i Maps. S druge strane, iOS 5 ne donosi gotovo ništa novo na polju Facebook integracije, a upravo su to korisnici tražili. Možda između tih tvrtki postoje kakve razmirice. U svakom slučaju, odlična alternativa bi mogla biti Facebook Inside Xperia od Sony Ericssona.

Tu je podsjetnik koji korisnika podsjeća na sve važne događaje. Podsjetnik prati lokaciju na kojoj se nalazi te vas može podsjetiti na događaje temeljem vaše lokacije. Ovakve aplikacije ste već mogli preuzeti putem treće strane, ali dobro je što će jedna takva aplikacija odsad biti predinstalirana (i besplatna).

Apple je aktivirao i iMessage uslugu. Ovo je u biti obični Instant Messaging klijent kojim možete slati tekstove, slike, filmove i kontakte. Veza između vas i druge strane može biti enkriptirana.

Novost je i Safari reader koji omogućuje čitanje članaka i stranica na Internetu bez reklama i bez smetnji. Tekstovi koji se protežu na više stranica mogu se spojiti u jednu veliku stranicu za lakše čitanje.

Konačno, više nećete morati spajati iPhone/iPad/iPod na računalo za svaki firmware update. Nadogradnje i zakrpe za iOS 5 (i buduće verzije) će se vršiti Over-the-Air i, zahvaljujući tzv. Delta kodiranju, bit će manje veličine, jer će se preuzimati samo promijenjene datoteke.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje