Huawei

Huawei dobio po prstima zbog varanja u 3DMarku

Izvor: Bug

UL Benchmarks uhvatio je Huawei s prstima u pekmezu, odnosno uhvatio ih je u svojevrsnom varanju u 3DMarku zbog čega im je četiri mobitela izbacio s liste.

Otkako je pametnih mobitela isto je toliko i varanja u benchmark testovima. Najnovija mini afera zahvatila je Huawei, kojeg je UL Benchmarks uhvatio s prstima u pekmezu, odnosno u svojevrsnom varanju u 3DMarku pomoću AI tehnologije.

Pravila 3DMarka su jasna – svaki uređaj koji se testira mora aplikaciju tretirati kao i svaku drugu, bez učitavanja posebnih postavki kako bi konačni rezultati testova bili bolji. No, Huawei je na pojedine mobitele ubacio takozvani „Performance Mode“ koji bi nakon detekcije benchmark aplikacije iz testiranog uređaja izvukao maksimum, kojeg inače ne bi dobili da ste umjesto benchmark aplikacije pokrenuli neku drugu, poput galerije ili slično.

Riječ je mobitelima P20, P20 Pro, Nova 3 i Honor Play koje je testirao i sam UL Benchmark, inače vlasnik 3DMark aplikacije. Testiranje je obavljeno na dva načina – pomoću standardne aplikacije koja je javno dostupna te pomoću posebne inačice 3DMarka koja nije javno dostupna, već samo interno.

Rezultati su bili očekivani – kada bi mobitel prepoznao da je pokrenuta benchmark aplikacija uključio bi Performanse Mode i tada su rezultati bili i do 47% bolji, nego u slučaju kada mobitel ne bi znao da je pokrenut 3DMark benchmark. Dokaz o tome možete vidjeti u prilogu.

Performance Mode u nekim se slučajevima pobrinuo za do 47% bolje rezultate
Performance Mode u nekim se slučajevima pobrinuo za do 47% bolje rezultate

Nakon što je potvrđeno da Huawei s navedenim mobitelima vara u benchmark testovima, UL Benchmark je navedene mobitele izbacio sa svoje liste kako se njihove lažne performanse ne bi mogle uspoređivati s drugim mobitelima. O svemu tome su izvijestili i Huawei koji se nedugo potom oglasio i priopćenjem u kojemu je objasnio o čemu se zapravo radi.

U njemu su priznali UL Benchmarkove navode, ali su i naveli kako je to normalno ponašanje uređaja. Naime, navedeni mobiteli opremljeni su AI značajkama koje se brinu i o performansama uređaja. Uređaj ne radi 100% vremena na najvišim postavkama, već samo onda kada korisnik pokrene neku zahtjevniju aplikaciju što 3DMark u konačnici i jeste.

No, kako smo već naveli na počeku pravila 3DMarka su jasna – imao uređaj AI ili ne, ne smije 3DMark tretirati drugačije od ostalih aplikacija. Huawei je ponudio kompromis na koji je UL Benchmark pristao. Iduća nadogradnja EMUI-a (9.0) imat će mogućnost ručnog uključivanja Performance moda kako bi ga korisnici mogli isključiti i za sve ostale aplikacije, a za koje Huaweijev AI ne smatra da je potreban.

Dok Huawei ne izbaci novi inačicu EMUI-a, mobiteli P20, P20 Pro, Nova 3 i Honor Play za sada neće biti dio 3DMarkove liste.

Click to comment

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

To Top