Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Huawei

Huawei ponovo optužuju za špijuniranje korisnika

Tvrtka Huawei je ponovo napadnuta u vezi špijunaže korisnika. Ovog puta od strane SAD-a, i to zbog postavljanja tzv. “zadnjih vrata” u mobilnim mrežama širom svijeta. Ova vijest opovrgnuta je od strane službenika Huawei-a kao “potpuna i krajnja glupost“.

Afera prisluškivanja

Američki službenici jučer su za Wall Street Journal izjavili kako Huawei ima pristup alatima za nadgledanje poziva u vidu prisluškivanja u mobilnim mrežama širom svijeta. Ova vijest je došla samo jedan dan nakon tužbe Ministarstva pravde protiv spomenute tvrtke, navodi BBC.

Huawei je na sve ovo izjavio da “tužba nema nikakve veze s činjenicama i stvarnošću“. Ovo je još jedna u nizu optužbi na račun Huawei-a, samo par dana nakon izjave britanskih službenika da se Huawei-u zabrani razvoj 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Naime, pretpostavlja se da je Huawei ugradio “back-door” alate uz pomoć kojih može prisluškivati komunikaciju korisnika koji koriste određene mobilne mreže u svijetu. Ovakva optužba nije ni lako ni teško dokaziva, jer su u pitanju uređaji i tehnologije koje je razvio sam Huawei, i samo oni znaju što je ugrađeno i napravljeno. Svako otkrivanje njihovog izvornog koda predstavljalo bi i otkrivanje same tehnologije javnosti i konkurenciji, i zbog toga će ova afera vjerojatno ostati samo na razini optužbe.

Europska unija na oprezu po pitanju Huawei-a

Slijedeći primjer Velike Britanije, i Europska unija je odlučila biti oprezna kada je u pitanju suradnja s kineskim gigantom. Naime, oni su odlučili postaviti nove korake u kontroli i nadgledanju tvrtki kao što je Huawei. To naravno podrazumijeva striktnu kontrolu njihovog poslovanja, kao i praćenje tijekom njihovog rada u zemljama članicama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Novosti

Clean Network program je najavljen u travnju ove godine, kao dio akcije Trumpove administracije da "zaštiti privatnost američkih građana i tvrtki".

Novosti

Najbolji rezultat je ostvaren u lipnju, kada je više od 40% prodanih mobitela imalo 5G podršku.

Aplikacije

Korisnici koji žele zaraditi od TikToka moraju biti stariji od 18 godina, živjeti u SAD-u i dosljedno objavljivati originalne video snimke koje su u...

Novosti

Od poznatih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka i to od 2,1%.

Oglašavanje