Huawei

Huawei ponovo optužuju za špijuniranje korisnika

Foto: Pixabay

Tvrtka Huawei je ponovo napadnuta u vezi špijunaže korisnika. Ovog puta od strane SAD-a, i to zbog postavljanja tzv. “zadnjih vrata” u mobilnim mrežama širom svijeta. Ova vijest opovrgnuta je od strane službenika Huawei-a kao “potpuna i krajnja glupost“.

Afera prisluškivanja

Američki službenici jučer su za Wall Street Journal izjavili kako Huawei ima pristup alatima za nadgledanje poziva u vidu prisluškivanja u mobilnim mrežama širom svijeta. Ova vijest je došla samo jedan dan nakon tužbe Ministarstva pravde protiv spomenute tvrtke, navodi BBC.

Huawei je na sve ovo izjavio da “tužba nema nikakve veze s činjenicama i stvarnošću“. Ovo je još jedna u nizu optužbi na račun Huawei-a, samo par dana nakon izjave britanskih službenika da se Huawei-u zabrani razvoj 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Naime, pretpostavlja se da je Huawei ugradio “back-door” alate uz pomoć kojih može prisluškivati komunikaciju korisnika koji koriste određene mobilne mreže u svijetu. Ovakva optužba nije ni lako ni teško dokaziva, jer su u pitanju uređaji i tehnologije koje je razvio sam Huawei, i samo oni znaju što je ugrađeno i napravljeno. Svako otkrivanje njihovog izvornog koda predstavljalo bi i otkrivanje same tehnologije javnosti i konkurenciji, i zbog toga će ova afera vjerojatno ostati samo na razini optužbe.

Europska unija na oprezu po pitanju Huawei-a

Slijedeći primjer Velike Britanije, i Europska unija je odlučila biti oprezna kada je u pitanju suradnja s kineskim gigantom. Naime, oni su odlučili postaviti nove korake u kontroli i nadgledanju tvrtki kao što je Huawei. To naravno podrazumijeva striktnu kontrolu njihovog poslovanja, kao i praćenje tijekom njihovog rada u zemljama članicama.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh