Nokia

Nokia otpušta 4000 radnika

Finski proizvođač mobitela, Nokia, danas je najavio značajno restrukturiranje organizacije poduzeća kao dio konstantnog prilagođavanja konkurenciji i zahtjevima korisnika. Nažalost, kao dio reorganizacije, Nokia će otpustiti 4000 zaposlenika.

Danas ne postoji industrija koja se mijenja i napreduje brže od mobilne industrije. Nokia je, da bi zadržala korak s vodećim kompanijama mobilne industrije, odlučila provesti temeljitu reorganizaciju.

Do kraja 2012., Nokia će otpustiti oko 4000 zaposlenika iz različitih zemalja u kojima tvrtka operira. Time će se brojka zaposlenih u Nokiji (65 000 zaposlenika) znatno smanjiti.

Uz ove otkaze, tvrtka planira prebaciti oko 3000 svojih zaposlenika u Accenture. Accenture je ogromna menadžerska i konzultantska outsourcing tvrtka, koja je već prije radila za Nokiju. Cilj je premjestiti dobar dio softverskih aktivnosti vezanih uz Symbian u to poduzeće. Kao rezultat toga, Nokia bi više pažnje mogla posvetiti mobilnom softveru, biznisu i operativnim uslugama za Windows Phone platformu. Ovo ne predstavlja smrt Symbiana, jer, podsjećamo, Nokia planira izdati oko 150 milijuna Symbian uređaja u budućnosti.

Plan je da se otkazi odvijaju u fazama do kraja sljedeće godine, ukorak sa izlascima novih Nokijinih proizvoda i uslužnog portfolija, a ne odjednom.

“U Nokiji, imamo nov i jasan put prema naprijed, koji se usredotočuje na naše vodstvo sa pametnim uređajima, mobilnim telefonima i budućim raskidima,” rekao je Stephen Elop, predsjednik Nokije.

“Međutim, sa novim usredotočenjem, suočavamo se sa redukcijama radne snage. Ovo je teška stvarnost, ali blisko surađujmo sa našim zaposlenicima i partnerima na dugoročnim programima ponovnog zapošljavanja talentiranih ljudi iz Nokije.”, Elop je kazao u nastavku.

Nadalje, Nokia će konsolidirati R&D odjele diljem zemalja u kojima djeluje kako bi čim bolje usuglasili zajedničku strategiju tvrtke – postati vodeći na mobilnom tržištu sa WP7 pametnim telefonima.

Za uskoro otpuštene zaposlenike Nokije postoje i dobre vijesti. Nokia će na sebe preuzeti odgovornost da tim ljudima pronađe novi posao sa posebnim socijalnim programom. Tvrtka će nastojati bivšim zaposlenicima pronaći posao u sličnom poduzeću ili u Nokiji, a onima koji se odluče na otvaranje vlastitih poduzeća, pomoći će sa stipendijama i financiranjem.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh