Nokia

Nokia se vratila u stilu [VIDEO]

Kao što je bilo za očekivati, finska Nokia (sad u vlasništvu tvrtke HMD Global), napravila je danas upečatljivu prezentaciju dan uoči Mobile World Congressa u Barceloni. Znajući da će osim (nekoć) slavnog imena biti potrebna i snažna promocija, potrudili su se predstaviti tri nova telefona: Nokia 3, Nokia 5 i Nokia 6.

Nokia 6

Već smo pisali o pohodu ovog uređaja na kinesko tržište, a sad će konačno biti dostupan širom svijeta. Nokia 6 nudi 2,5D ekran dijagonale 5,5 inča zaštićen s Gorilla Glass 3, čipset Qualcomm Snapdragon 430, 4 GB radne i 64 GB interne memorije.

Stražnja kamera razlučivosti je 16 megapiksela, dok prednja (selfie) kamera ima 8 megapiksela. Kao prednost ovog telefona ističe se i tehnologija Dual Atmos, zbog koje zvučnici Nokie 6 daju surround efekt.

Ponešto će se razlikovati od modela ranije prodavanog u Kini: imat će podršku za sve Googleove usluge uključujući i Google Assistant te preporučenu cijenu od 242 dolara. U trgovinama je očekujte u travnju.

Nokia 5

Sljedeća u redu je Nokia 5. Manjeg je zaslona – 5 inča – i istog čipseta, dakle Qualcomm Snapdragon 430. Memorija je okljaštrena u odnosu na šesticu i iznosi 2 GB za radnu odnosno 16 GB za internu namjenu. Kamere su također slabije i donose razlučivost od 13 (stražnja) i 8 megapiksela (prednja).

Na tržištu će se pojaviti kad i Nokia 6 – dakle u travnju – po preporučenoj cijeni od 199 dolara, a birat ćete ju u četiri boje: srebrna, plava, mat crna i brončana.

Nokia 3

Zamišljen kao početni model, Nokia 3 ima najslabije karakteristike od nabrojanog trojca. Unutar kućišta, koje više nije aluminijsko nego plastično, zateći ćete Mediatek 6737, 2 GB radne i 16 GB interne memorije. Ništa posebno, no cijena će biti pristupačnih 147 dolara te ćete na njemu – kao i na prethodna dva telefona – zateći Android 7.1.1 Nougat.

Nokia 3310

Čini se kako je HMD odlučio strpljivo i iz temelja graditi nekadašnju reputaciju. Nije se odmah zaletio s flagship modelom (to će biti Nokia 8 ili P1, kako god joj ime na kraju bilo) jer u tim vodama prijete puno opasnije ribe, nego je prvo odigrao na kartu nostalgije s novim 3310 i tri pametna telefona vrlo odmjerenog odnosa cijene i kvalitete.

Originalna Nokia 3310 se, inače, počela prodavati 2000. godine i “utopila se” u preko 120 milijuna primjeraka. Sedamnaest godina kasnije, eto je nazad. I dalje je vrlo sličan direktnom pretku i neće imati modernog operativnog sustava, nego će to biti onaj stari “featured” telefon.

Bit će unaprijeđen s nekoliko sitnica kao što je potpora za memorijske kartice (do 32 GB), ekstremno dugo trajanje baterije (do 22 sata razgovora), 2,4-inčnim ekranom u boji, kamerom razlučivosti 2 megapiksela i novom igrom Snake (Zmija). Eto je u trgovinama kad i sve ostale Nokie, dakle negdje u travnju.

Hoće li se Nokia uspjeti pozicionirati na tržištu i početi vraćati uložene novce tek je za vidjeti, jer nostalgija je nešto što je zanimljivo tek na dan ili dva. Osobno sam imao brojne Nokijine telefone i još neke držim u ladici (jednog i kao budilicu), no da bih ponovno postao lojalan korisnik ovog brenda potrebno je puno više nego sjećanje na dobra, stara vremena. Sretno.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh