Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Kineski proizvođači mobitela u problemu

Od poznatih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka i to od 2,1%.

Foto: Pixabay

Proizvođači smartphonea iz Kine će, uzevši sve u obzir, zabilježiti dvoznamenkasti pad i tijekom druge polovice 2020. godine, piše DigiTimes Research.

Prva polovica tekuće godine bila je vrlo turbulentna zbog pandemije koronavirusa, a čini se da ni druga polovica ne daje značajne znakove napretka. Glavni problemi su ekonomska situacija nastala zbog pandemije COVID-19, kao i generalna situacija na nekim tržištima, s obzirom da pandemija diljem svijeta ne jenjava.

Top 4 proizvođača iz Kine – Huawei, Oppo, vivo i Xiaomi, izvijestili su da čak 82.3% njihove prodaje čini prodaja na domaćem tržištu, odnosno na području Narodne Republike Kine. Problemi s izvozom, sankcije koje su nametnute tvrtki Huawei koje se odnose na korištenje Google operativnog sustava, ali i ograničenja vezana za hardware koji se koristi u mobilnim uređajima doveli su do spomenutih problema.

Promatrajući kvartalne rezultate, može se vidjeti da su isporuke u drugom kvartalu bile 157 milijuna primjeraka, 43,3 % više nego u Q1, ali 15,2 % manje u odnosu na isti vremenski period prošle godine. Od spomenutih velikih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka, i to od 2,1%. Oppo i vivo su doživjeli jednoznamenkasti-postotni pad, dok je najveći udar pretrpio Xiaomi. Pad prodaje mobitela tvrtke Xiaomi iznosio čak 27,1 %.

Kineske tvrtke i maloprodaje očekuju oporavak tržišta s pristizanjem vrlo pristupačnih 5G mobitela. Prema trenutnim postocima, u drugoj polovici godine bi se trebali po prvi put pojaviti ultra-pristupačni 5G mobiteli, čija bi se cijena trebala kretati oko 150 dolara.

DigiTimes Research zaključuje da je povratak na brojke iz 2019. godine skoro pa nemoguć, posebice zbog loših prognoza u pogledu stanja globalne ekonomije, te se može očekivati da će pandemija i dalje utjecati na potražnju mobilnih uređaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Novosti

Clean Network program je najavljen u travnju ove godine, kao dio akcije Trumpove administracije da "zaštiti privatnost američkih građana i tvrtki".

Novosti

Najbolji rezultat je ostvaren u lipnju, kada je više od 40% prodanih mobitela imalo 5G podršku.

Aplikacije

Korisnici koji žele zaraditi od TikToka moraju biti stariji od 18 godina, živjeti u SAD-u i dosljedno objavljivati originalne video snimke koje su u...

Apple

Lokalna proizvodnja bi trebala omogućiti da cijene iPhone mobitela padnu za oko 20 posto u Indiji, jer se time izbjegavaju uvozni porezi na elektroničke...

Oglašavanje