Nomu

Ovo su najbolji mobiteli do tisuću kuna

Naslov se odnosi na pametne telefone iz Kine, naravno. Za cifru iz naslova može se naći itekako respektabilan, kvalitetan smartfon s kojim se ponuda iz domaćih trgovina ne može mjeriti. Provjere radi, skočite do online trgovine domaćih pružatelja usluga i potražite što se sve nudi za 1.000 kn.

Da ne ispadne da samo hvalim Kineze – imaju oni i minusa, naravno, a prvi je servis. U slučaju problema telefon se mora poslati za Kinu o vašem trošku, a zatim čekati da se popravi i opet ga dočekati nazad. Korisnička podrška kod manjih brendova je slaba, često nikakva. Imam osobna iskustva s tim: kad sam za potrebe jednog članka kontaktirao jedan mali brend, nikad nisam dobio povratnu informaciju. Danas je taj brend nepostojeći, propali su, što govori kako se i ondje nađe pokoji mačak u vreći.

Sad kad sam naveo najočitije pluseve i minuse, red je da krenem s mobitelima koje sam iskopao. Moram prije toga još reći kako su uvozna dobra izvan EU podložna naplati uvoznih troškova (25% na ime PDV-a u slučaju mobitela), ali za njih se ne trebate puno sekirati: svi ovdje navedeni mobiteli cijenom ne idu preko tisuću kuna i kad se uračuna PDV.

>> DODATAK: naknadno se pojavio još jedan respektabilan smartfon (4+64 GB memorije, 5,7 inča ekrana u Full HD rezoluciji) za samo 119,99 dolara, što možete vidjeti u posebnom članku.

Za zbilja malih 112,99 dolara prodaje se Vernee Thor E. Ima ajme veliku bateriju kapaciteta 5.020 mAh, Android 7 i 3 GB radne memorije. Interna nije nezaboravna (16 GB), ali to se lako proširi odgovarajućom karticom. Ekran mu je dijagonale 5 inča i stane u svaki džep. Praktički ista konfiguracija krasi i “obični” Vernee Thor kojeg smo imali na recenziji a koji košta 105,30 dolara, pa usporedite ta dva telefona i izaberite za sebe bolji.

Dugo nisam pisao o telefonima otpornim na udarce, eto sad jednog: Nomu S10 košta 127,70 dolara i imun je na sve nedaće ovog svijeta (certifikat IP68). Udarci, voda, prašina… Ne da se on. U hardverskom smislu će poslužiti za nezahtjevnog korisnika kojem treba nešto otporno zbog posla ili sličnih aktivnosti gdje mobitel može nastradati. MTK6737 s 2 GB RAM-a i 16 GB ROM-a dostajat će navedenom opisu. Mi smo jedan Nomu (model S20) imali na recenziji i čak ga uranjali u vodu, pa ondje možete steći generalni dojam o proizvođaču i njegovim uređajima.

Za 130 dolara nađe se zaista zanimljivih uređaja, a Nubia M2 Lite jedan je od njih. Podbrend ZTE-a ima zaslon od 5,5 inča u HD rezoluciji (1.280×720 p), kamere koje se čine vrlo pristojnima (13 MP na leđima i 16 MP selfie), dok je hardver dobro nam poznati Mediatekov MT6750. Kad je riječ o memoriji, postoje dvije varijante za istu cijenu: 4+32 GB košta 129,87 dolara (vidi ovdje), a varijanta s 3+64 GB košta isto toliko (evo ga ovdje). Na vama je da izaberete prioritete, a ja napominjem kako internu memoriju možete nadograditi karticom.

Za isti novac (129,99 dolara) na raspolaganju je i Xiaomi Redmi Note 5A (evo ga ovdje). Taj smo mobitel imali na recenziji, gdje možete saznati naše dojmove. Snapdragon 435 ima osam jezgri radnog takta od 1,4 GHz, a memorije ima 3 GB u radnom i 32 GB u skladišnom segmentu. Kvalitetna izrada i fluidan rad obilježje je ove kompanije, koja bilježi rekordne prodajne rezultate.

Opet su isti novci u igri – 129,99 dolara – ali je riječ o drugom mobitelu. Vernee M5 ima zaslon od 5,2 inča, čipset je Mediatek MTK6750, memorije ima 4+64 GB, a sve se temelji na operativnom sustavu Android 7. Osim toga, jako je i tanak – samo 6,9 mm – što ga i u dizajnerskom smislu čini privlačnim.

Mogao bih ovako nastaviti do ponoći. Ponude ima, treba se tek odlučiti za ono što vam treba. Ako gore nabrojano ne zadovoljava vaše afinitete, skočite do Gearbesta i razgledajte sami.

Tražili ste:

  • najbolji mobiteli do 1000 kn (4)
  • mobiteli do 1000 kn (3)
  • najbolji mobiteli 2018 do 1000 kn (2)
  • najbolji mobitel do 1000 kn (2)
  • dobri smartphoni do 1000 kn 2018 (1)
Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh