Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Prodaja “sapuna za mobitele” abnormalno skočila zbog straha od koronavirusa

Što god dotaknete svojim rukama, hranu, bakterije, prašinu, možete prenijeti na svoj mobitel i tako od njega napraviti čuvara bakterija. Kako se broj oboljelih od novog koronavirusa povećava iz minute u minutu, sve više ljudi se interesira kako održati mobitel čistim, a od nedavno je jedan uređaj za čišćenje postao popularniji nego ikada ranije.

Tako je prodaja proizvoda „PhoneSoap“ (sapun za mobitel) veća 20 puta u posljednjih mjesec dana nego u isto vrijeme prošle godine. Ovaj proizvod čisti mobitele tako što ih „kupa“ u UV zrakama, ali još nije poznato je li to djelotvorno za ubijanje virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Tvrtka je rasprodala svoj proizvod početkom ožujka, a sada prima narudžbe unaprijed za uređaje koji će biti isporučeni kupcima između 15. travnja i 30. svibnja.

Koronavirus je definitivno utjecao na podizanje svijesti o tome da mobiteli i tvrde površine mogu danima biti skladišta bakterija i da ih je važno adekvatno čistiti – tvrdi Dan Barnes, suosnivač tvrtke.

Istraživanja su ustanovila da oni mogu biti nosioci patogena, među kojima su i bakterije otporne na antibiotike, kaže Mia Lieberman, klinički veterinar na Harvardskoj medicinskoj školi, koja je testirala efektivnost “PhoneSoap” uređaja.

Linija proizvoda „PhoneSoap“ uključuje i uređaj „PhoneSoap 3“, pravokutnu kutiju s UV svjetlošću u koju mogu stati svi modeli pametnih telefona. Tvrtka prodaje i novi, veći uređaj, pod nazivom „HomeSoap“, u koji možete staviti više kućanskih predmeta.

Kako ovaj uređaj funkcionira?

„PhoneSoap“ koristi UVC svjetlost, koja šteti bakterijama i virusima te sprječava njihovo razmnožavanje – kaže Lieberman.

Prema informacijama na službenoj stranici, ovaj uređaj ubija 99,9 posto kućnih mikroorganizama, uključujući Escherichiju coli i salmonelu.

Istraživanje koje je Lieberman provela potvrdilo je da je “PhoneSoap” efektivan u uklanjanju bakterija, ali je pritom istakla da je za eliminaciju Sars-CoV-2 potrebna veća količina UVC svjetlosti od one koju emitiraju ovi uređaji. Do ovog zaključka je došla oslanjajući se na podatke koje su znanstvenici prikupili o drugim virusima, kao što je Sars. Prema njenim riječima, da bi se postigao taj intenzitet UVC svjetlosti, trebalo bi držati svoj mobitel dva sata u testiranom uređaju.

Mislim da se korisnici ne bi trebali oslanjati na UV uređaje za uklanjanje koronavirusa sa svojih mobitela. Mislim da nemamo potrebne podatke o tome koliko je ovo djelotvorno – zaključuje Lieberman.

Iz tvrtke se ne slažu s njom ali priznaju da uređaj nije testiran na COVID-19 i SARS, ali smatraju da bi to trebala biti jedna od obaveznih mjera sigurnosti u slučaju epidemije, piše CNN.

Lieberman, s druge strane, savjetuje ljude da mobitele čiste proizvodima koji u sebi sadrže najmanje 60 posto alkohola, osvrćući se na uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ali kaže da bi to trebalo provjeriti s proizvođačima svojih mobitela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje