Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Oukitel K10 [RECENZIJA]: ogromna baterija i odličan hardver

Oukitel K10

Ako ste primijetili, u zadnje vrijeme recenziramo priličan broj mobitela s jakom, velikom baterijom. Pred par dana (vidjeli ste unboxing, pretpostavljam) stigao nam je Oukitel K10, rekorder ove kompanije po zalihi energije. Baterija mu ima fantastičnih 11.000 miliampersati! S njim sam postigao čak šest dana autonomije, ali to nije sve što ovaj mobitel može. Ekran mu je bombon, memorije ima punu vreću, a čipset radi kao sat.

Prvi dojmovi

Mobitel je zbog tolike energetske zalihe prilično masivan i s 280 grama itekako se osjeti u ruci, ali na to se brzo navikne. Izrada je odlična, sa zanimljivim izborom zadnje maske. Oukitel je tu stavio pravu goveđu kožu (australska, ako vam to nešto znači), što K10 daje dozu elegancije. Zbog baterije je ponešto krupniji i izgleda kao oni mobiteli otporni na udarce. Okvir mu je od metala, a ekran zaštićen s Dragontrail Glass. Na okviru ima vijke koji su tu ukrasa radi, ne vidim im nikakvu drugu svrhu. Djeluje čvrsto, robusno i kad ga uzmete u ruku i bacite pogled na šest inča ekrana, znate da u ruci imate pošten komad hardvera.

U paketu se s Oukitelom K10 našlo prilično dodatne opreme: zaštitna silikonska maska, kaljeno staklo za ekran, USB kabel, OTG kabel, adapter s podrškom za brzo punjenje, adapter za slušalice, igla za otvaranje SIM ladice, tkanina za čišćenje ekrana, jamstvo i uputstvo za korištenje. Po tom je pitanju klasični Oukitel jer kad ga kupite, znate da ćete dobiti puno više od samoga mobitela.

Ekran

Dijagonala ekrana je punih 6 inča i to u Full HD+ rezoluciji (2.160×1.080 točaka), s odličnim prikazom sadržaja. Odnos stranica prati aktualne trendove i iznosi 18:9. Izvrstan je za multimediju i igre, jer oboje prikazuje na najvišem nivou. Oukitel obično ne stavlja fizičku zaštitu ekrana na svoje telefone (imali smo ih nekoliko na recenziji, pa bacite oko na taj dio naše stranice), ali se ovdje potrudio i sa spomenutim Dragontrail Glass i još s kaljenim staklom koje dolazi s mobitelom u kutiji. Svaka čast!

Oukitel k10 recenzija

Kao što je već običaj kod modela ove kompanije, ne dodaje se nikakav poseban softver za poboljšanje prikaza. Oukitel u tom pogledu ima puno povjerenje u Mediatekovu tehnologiju MiraVision, koja taj posao odrađuje jako dobro. Osobno nisam našao nikakvog razloga za dodatne prilagodbe, jer je na zaslonu ovog mobitela baš sve kako treba.

HARDVER

Posljednjih nekoliko modela iz Oukitelove kuhinje za pogonsku snagu koristilo je prekaljeni MT6750T, dok je s Oukitel K10 napravljen lijep iskorak dalje. Pokreće ga Helio P23, vrlo sposoban i istovremeno štedljiv Mediatekov čipset srednje kategorije. Njegovih osam jezgara radi na taktu od 2 GHz i bez problema će odraditi sve uobičajene zadatke. Itekako je sposoban izaći na kraj s igrama, pa u video-dijelu recenzije pogledajte kako je to učinio.

Oukitel k10 recenzija

Njegova radna memorija također je impresivna: ima je čak 6 GB, što je realno daleko više negoli što treba prosječnom korisniku. Nek se nađe. Još treba istaknuti kako se radi o brzoj, LPDDR4X memoriji, pa aplikacije zbilja lete. Interne memorije ima 64 GB, što se može proširiti memorijskom karticom kapaciteta do 128 GB.

Kapacitivnih tipki u fizičkom smislu nema, nego su smještene na ekran. U postavkama ih možete postaviti po vlastitim navikama, što se zapravo svodi tek na promjenu mjesta tipke izbornika i tipke za povratak na prethodnu stranicu. Na leđima uređaja, odmah ispod kamere, nalazi se senzor otiska prsta. Uredno prepoznaje kad ga se dodirne i otključava telefon i tu sve radi standardno i po očekivanjima.

KAMERE

Oukitel K10 ima četiri kamere, što znači da se s obje strane telefona nalaze se po dva senzora. Na leđima je Samsungov senzor sa 16 megapiksela, što se interpolacijom podiže do 21 MP. Za popularni bokeh efekt odgovoran je drugi senzor s 0,3 MP, što se također interpolacijom podiže do čak 8 MP. Osobno nisam veliki poklonik bokeha na mobitelima, jer ograničenja senzora za mobitele jednostavno nisu u mogućnosti pružiti kvalitetu kakvu rade profesionalni fotoaparati. Srećom, bokeh je nešto što se nekoliko puta isproba, nakon čega se korisnici mahom vraćaju na standardno fotografiranje.

Oukitel k10 recenzija

Senzori selfie kamere također su dvostruki. Prvi ima 8 megapiksela a drugi 0,3 megapiksela, što se opet interpolacijom podiže do 13 odnosno 8 MP. Selfie kamera koristi se i za otključavanje telefona pomoću skeniranja lica vlasnika. Probao sam, telefon se otključao bez problema. Svejedno mi nije jasno zašto bi netko koristio ovakav način otključavanja telefona kad je dodir prstom po senzoru puno brži i jednostavniji.

Slike koje ove kamere daju su jako dobre kad ima dovoljno svjetla, osobito na otvorenome i sasvim su u skladu s onime što pružaju drugi telefoni iz ovog cjenovnog razreda. Fotografije koje sam napravio slikane su po lošem vremenu (oblačno i snijeg), pa iz kamere nisam uspio izvući najbolje što se moglo. Da je vrijeme sunčano izvukao bih bolji rezultat. Svejedno, priložene fotografije mogu poslužiti kao pristojna referentna točka.

Video koji zadnja kamera snima je u Full HD rezoluciji (1.920×1.080 točaka), pri čemu zvuk nije baš nezaboravan. U tom smislu ograničenje predstavlja nedostatak boljeg mikrofona za snimanje, što je zapravo uobičajeno kod pametnih telefona – rijetki će zabilježiti zbilja kvalitetan zvuk.

Baterija

Oukitel K10 telefon je koji zapravo nema mane, ali i kod njega ima komponenti koje odskaču od drugih. Baterija je kapaciteta od zbilja monstruoznih 11.000 mAh i traje gotovo tjedan dana. Meni je izdahnula tijekom šestog dana i po tome je Oukitel K10 apsolutni rekorder po izdržljivosti – nikad nismo na recenziji imali mobitel čija baterija tako dugo traje.

Oukitel k10

Pritom moram upozoriti kako nisam power-user, jer redovni posao i obveze uvjetuju način kako koristim telefon. Uobičajeno korištenje mobitela kod mene podrazumijeva oko pola sata razgovora, podjednak vremenski interval gledanja Youtubea i igranja igara. Ubacite u to i nešto dopisivanja (Whatsapp, Skype) i time će se zatvoriti jedan radni dan. Svjetlina ekrana je podešena na automatski prikaz, što mi je navika još od prvog smartfona. Na taj sam način postigao šest dana bez utičnice, što će kod vas varirati i ovisiti o vašim navikama.

Mobitel podržava brzo punjenje, a od od nule pa sve do 100% kapaciteta traje 2 i pol sata. Oukitel je unio još nekih softverskih optimizacija za smanjenje potrošnje, pa je Oukitel K10 u tom pogledu zbilja impresivan telefon.

Softver

Osim velikog kapaciteta baterije, dio odgovornosti za maratonsku izdržljivost preuzima odlični Android 7.1. Oukitel nije pretjerano zadirao u softver; intervencija se svodi na promijenjene ikone, par mogućnosti koje uključujete u postavkama (upravljanje pomoću pokreta, otključavanje pomoću pokreta) i spomenutu dodatnu softversku optimizaciju potrošnje, kako bi autonomija potrajala još malo duže. Najpopularnije Googleove aplikacije već su predinstalirane i nalaze se u posebnoj ladici na početnom zaslonu, što će vam uštedjeti vremena prilikom instalacije softvera. Ladicu sa svim aplikacijama otvorit ćete uobičajenim klikanjem na ikonu na dnu ekrana, ili povlačenjem prstom po ekranu s dna prema gore.

Oukitel k10

Kad sam prvi put uključio Oukitel K10 dočekala me obavijest o dostupnom ažuriranju softvera. Oukitel je nedavno objavio masivnu količinu nadogradnji za sve svoje nove mobitele (obavijest o tome možete naći na njihovoj službenoj stranici), pa je i K10 imao koristi od toga.

Kao što je rečeno, sve radi brzo i bez zastoja. Na recenzijama telefona nikad ne gasim pozadinske aplikacije i često ih se zna nakupiti dvadesetak i više. Niti u takvim uvjetima nije došlo do usporavanja rada, što je zapravo očekivano obzirom na operativni sustav i planinu brzog RAM-a koju Oukitel K10 ima. Ukoliko još slušate radio putem mobitela, znajte kako K10 ima i tu mogućnost.

Audio i video

Na dnu telefona je zvučnik i to prilično glasan. U video-recenziji je također pokazano kako reproducira zvuk, pa iz prve ruke možete čuti kako to zvuči. Vrlo dobro obavlja posao i čini mi se kako je isti kao i na modelima K5000 ili K8000, koje smo također imali na recenziji. Nema problema ni kad se pojača do kraja, pa njime možete zbilja glasno slušati svoje najdraže pjesme.

Oukitel k10 recenzija

Ako preferirate slušalice, tu je situacija malo komplicirana zbog nedostatka 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice. Proizvođači sve više zaobilaze ovaj dodatak na mobitelima, ali Oukitel je doskočio problemu tako što je u kutiju ubacio adapter za slušalice; jedan kraj umetnete u USB Tip-C, u drugi kraj umetnete slušalice i eto rješenja. Zvuk je kroz slušalice kvalitetan i opet nemam nikakvih primjedbi. 🙂

Benchmark

Ono što Oukitel K10 ima u arsenalu bez problema izlazi na kraj s igrama, a i rezultati benchmark testova pokazuju da je više nego sposoban ispuniti gotovo sve prohtjeve svog vlasnika. Sav softver za mjerenje mogućnosti pokrenut je odmah po uključenju uređaja, dakle bez ikakvih dodatnih aplikacija ili korisničkog sadržaja na memoriji.

Zaključak

Vrlo često radimo recenzije i već je pomalo teško koristiti superlative. Kod K10 moram posegnuti baš za njima, jer kako drugačije opisati telefon koji ima Full HD+ ekran od 6 inča, jak hardver i gigantsku bateriju? Oukitel je još jednom pogodio sa svojom serijom K i dao nam odličan smartfon. Ukoliko ste zainteresirani, naći ćete ga na Gearbestu za 276,99 dolara.

Oukitel k10 recenzija

KUPI OVAJ UREĐAJ

Specifikacije za Oukitel K10

Model: Oukitel K10
Sim kartica: Dual SIM kartica (2x nano SIM)
OS: Android 7.1.1
CPU: Mediatek Helio P23, Octa Core
GPU: Mali-G71
RAM: 6 GB
ROM: 64 GB
Proširiva memorija: Da, do 128 GB
Povezivost: GPS, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.2
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
Senzor otiska prsta: Da
Zaslon: 6,0“, 2.160×1.080 p, Asahi Dragontrail Glass, odnos stranica 18:9
Kamera:
 – Prednja: 16 MP+0,3 MP (interpolacijom do 21 MP+8 MP)
 – Zadnja: 8 MP+0,3 MP (interpolacijom do 13 MP + 8 MP)
Bljeskalica: Da
Baterija: 11.000 mAh, fiksna, podrška za brzo punjenje (5V/5A)
Sadržaj paketa: Mobitel, adapter, USB Tip-C kabel, OTG kabel, adapter za slušalice, silikonska maska, igla za SIM, kaljeno staklo, upute, jamstvo
Cijena: 276,99 dolara

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...