Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Oukitel K5000 – autonomija na prvom mjestu [RECENZIJA]

Oukitel K5000

I među telefonima s velikom baterijom postoji prilična razlika u kapacitetu: eno, nedavno smo recenzirali Oukitel K8000 i bili jako zadovoljni pruženim performansama i autonomijom. Na istom je tragu i Oukitel K5000, još jedan pametni telefon ove kompanije kojem je u prvom planu autonomija.

Prvi dojmovi

Oukitel nam je jako dobro poznata kompanija. Kad se nabrajaju najpoznatije kineske marke pametnih telefona, Oukitel je među prvima kojeg će se bilo tko sjetiti. Zapravo, mnogi imaju baš nekog od njihovih (brojnih) modela, a korisnička iskustva su izuzetno pozitivna: lijep dizajn te pouzdan i fluidan rad karakteristike su koje krase sve njihove uređaje.

Oukitel K5000 se u proteklih par dana pokazao baš takvim, što zahvaljuje poznatom i dokazanom čipsetu te više nego izdašnoj memoriji. Dizajnom podsjeća na puno skuplje telefone, mada se zbog veće baterije moralo ići u određene kompromise. Oukitel K5000 je, naime, nešto deblji u struku.

Unutar kutije nalazi se dosta zgodnih sitnica, na što smo zapravo već navikli kad je riječ o Oukitelu. Oni zbilja ne štede na svojim kupcima. Prvi i zapravo najbitniji detalj je silikonska maska, čija je funkcija zaštita mobitela od fizičkih oštećenja. Kao netko kome su mobiteli x-puta padali na pod, najtoplije preporučam korištenje ovakve maske. Često zna činiti razliku između bezbrižnog korištenja i (ponekad skupog) odlaska serviseru.

Oukitel K5000

Jamstvo i upute čine papirni dio dodatne postave, a priča se dalje nastavlja adapterom s podrškom za brzo punjenje i USB kabelom Tip-C. Oukitel K5000 nema klasični ulaz za slušalice kojeg se odriče sve veći broj proizvođača, pa je stoga dodan i Tip-C adapter za slušalice. Zgodno za sve one koji vole slušati glazbu u pokretu.

Oukitel K5000

Mobitel ima uglavnom standardan raspored na svom kućištu, s fizičkim tipkama smještenim s desne strane ekrana. Lijevo je ladica za SIM i memorijsku karticu, a vrh je čist i prazan; kao što sam rekao, nema 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice. Na dnu je tek USB Tip-C ulaz, dok je zvučnik smješten na leđima telefona. Baš je zadnja maska vrlo upečatljiva jer se zrcali i presijava kako god ga okrenete, pa mogu reći da će se Oukitel K5000 u vizualnom smislu svidjeti mnogima. Zakrivljen je s obje strane (3D straga i 2,5D sprijeda), pa jako lijepo leži u ruci i ugodan je u svakodnevnom radu. Mi smo ga dobili s Gearbesta, gdje trenutno košta 162,48 dolara.

Ekran

Kad generalno govorimo o zaslonima pametnih uređaja, ono što se može reći jest da je davno prošlo vrijeme loših ekrana. Danas se i najjeftiniji modeli mogu pohvaliti u najmanju ruku dobrim prikazom.

U slučaju K5000 ekran čini 76% prednjeg dijela uređaja i zaista je kvalitetnog prikaza. Rezolucija ovog IPS LTPS ekrana je HD+ ili, ako ćemo se brojčano izraziti, 1.440×720 točaka. Dijagonala je dušu dala za multimediju, jer je ima 5,7 inča.

K5000

Primijetit ćete kako je na njega položena zaštitna folija, čija je funkcija zaštititi ga od fizičkih oštećenja. Bit ćete mirniji i zbog podatka kako je za staklo odgovorna tvrtka Asahi i njihov proizvod Dragontrail Glass, konkurencija razvikanom Gorilla Glass. Asahi, inače, nije nikakav mačji kašalj; riječ je o uglednoj japanskoj korporaciji koja je najveći svjetski proizvođač stakla.

Ako ste željni prilagodbe prikaza – mada za to realno nema nikakve potrebe – na raspolaganju je MiraVision kojeg ćete pronaći u postavkama. Ondje se možete poigrati s bojama, kontrastom i još par sitnica.

Hardver

Mediatek je gotovo redoviti izbor kod kineskih proizvođača, a njegov čipset MT6750T među popularnijim je rješenjima kod telefona na pragu srednjeg cjenovnog ranga. Već smo ga u nekoliko navrata testirali i može se reći kako je gotovo idealan za ono što se od njega traži. Njegovih osam jezgara isporučuju vrlo pristojne performanse za svakodnevnu upotrebu i on je vjerojatno zadnja stavka na koju bi se netko mogao žaliti.

Prilikom igranja i to baš kad ga se pritisne sa zahtjevnim naslovima (War Wings, War Robots, Asphalt Xtreme – njih redovno koristimo u recenzijama), telefon se blago zagrije, ali to je sasvim očekivano i nije nimalo pretjerano. Kad smo već kod igranja, za nju je zadužena dvojezgrena grafika Mali-T860. Kod War Wings (najčešće sam igrao ovu igru jer mi je najdraža od gore nabrojanih) se pojavilo blago zatrzavanje i nešto duže učitavanje, dok su War Robots i Asphalt Xtreme odradili svoje bez ikakvih primjetnih problema.

Radna memorija je na raspolaganju u količini od 4 GB, pa će multitasking ići bez poteškoća. Aktivne prozore praktički nisam niti zatvarao, a pokrenute aplikacije nisu radile problema. Što se tiče spremanja podataka, i tu se Oukitel K5000 ima čime pohvaliti. 64 GB teško će iskoristiti čak i fanatici u fotografiranju ili downloadu, no i tu postoji rješenje u vidu ugradnje dodatne memorijske kartice.

Senzor otiska prsta nalazi se na zadnjoj strani mobitela, odmah ispod kamere. Nije bilo nikakvih iznenađenja niti problema, jer je oba kažiprsta uredno prepoznavao prilikom svakog dodira.

Kamere

Kao što je bio slučaj s hardverom, i kamere su nešto s čime smo se ranije susretali. Na leđima Oukitel K5000 nalazi se senzor od 13 megapiksela i to Sony IMX135. Oukitel tradicionalno softverski poboljšava doseg gotovo svih kamera na svojim telefonima, pa je tako i ova s 13 MP skočila do 16 megapiksela. Sama kvaliteta je više nego dobra osobito kad se uzme u obzir konkurencija, a dobit ćete izvrsne fotke ako se potrudite oko kuta snimanja. Po noći ili u zatvorenim prostorima kvaliteta će, razumljivo, pasti, ali i dalje će to biti vrlo iskoristive fotografije. Za bliske predmete pomoći će i bljeskalica ili HDR način snimanja, koji zahtijeva više strpljenja ali daje i bolje rezultate.

Selfie kamera također je popraćena bljeskalicom i ima 16 megapiksela. Senzor koji je u pitanju je opet poznati nam Samsung S5K3P3, koji se uz interpolaciju dogura do čak 21 MP. Kako je to već slučaj sa selfie kamerama, na raspolaganju je i adekvatan alat za uljepšavanje kako bi fotografije bile što bolje.

Zadnja se kamera u praksi pokazala boljom od prednje, mada nominalno ima manje megapiksela. Spomenuo sam kako Oukitel voli softverski potpomagati svoje kamere, pa treba reći kako se oko objekta snimanja može dodati zamagljenje po uzoru na bokeh efekt kakvog rade profesionalni fotoaparati ili mobiteli s dvije zadnje kamere. Rezultat je sasvim pristojan i mogu reći kako je ovo bolje rješenje nego forsiranje dva ispodprosječna senzora, kakva se znaju naći u ovom cjenovnom razredu.

Softver

Oukitel se već odavna prebacio na Android 7 i baš ćete njega zateći na ovom mobitelu. Još nemamo informacija hoće li biti nadogradnje na osmicu. Riječ je o gotovo čistom Androidu, s tom razlikom da je Oukitel mijenjao izgled ikona. To je njihov uobičajeni način prilagodbe softvera i ako ste ikad prije imali kakav Oukitel, naći ćete se u poznatom okružju.

Postoje određeni dodaci koji su minimalni i zapravo se niti ne vide, pri čemu mislim na optimizaciju potrošnje baterije. U tom je smislu siromašniji nego model K8000, koji korisnicima pruža mogućnost da sami prilagode potrošnju energije.

Audio i video

O prikazu je već rečeno kad se govorilo o ekranu i na njega nema apsolutno nikakvog prigovora. Audio strana pomalo je iznenadila i to u pozitivnom smislu. Prilikom otvaranja kutije vrtio sam mobitel u rukama tražeći zvučnik na dnu telefona i začudio se kad sam ga zatekao na njegovim leđima. Neobičan smještaj nije nimalo utjecao na kvalitetu reprodukcije, jer se zvučnik pokazao sasvim sposobnim isporučiti dobar zvuk. Ako preferirate slušati glazbu putem slušalica, morat ćete koristiti priloženi adapter kojeg ćete umetnuti u utor Tip-C.

Baterija

Ovaj je telefon svoje ime dobio po kapacitetu baterije i moram reći da je to sasvim zasluženo. 5.000 miliampersati odlično mu pristaje jer se autonomija proteže danima. Mnogima je baterija sporedna prilikom kupnje mobitela i radije se fokusiraju na stvari poput procesora ili kamere, ali zapravo su u krivu. Dobra kamera dobro dođe, ali prosječan korisnik ne okida desetke fotki dnevno. Isto tako, procesorska snaga nešto je što tek rijetki u potpunosti znaju i hoće iskoristiti, pa se moćan procesor često koristi za Whatsapp ili pregledavanje statusa na Facebooku. Baterije se sjetimo tek kad u popodnevnim satima dobijemo obavijest da se mobitel treba priključiti na punjač. A nije još ni veliki odmor…

Zato preporuka ide baš za ovakav mobitel (ili neki drugi iz Oukitelove serije “K”, kao primjerice K8000), jer je autonomija zadnja briga koju ćete s njime imati. Ja sam ga rastegnuo na gotovo puna tri dana i to u prosječnom načinu korištenja: 30-ak minuta razgovora, stalno uključeni mobilni podaci, WiFi i Bluetooth, cca. pola sata igranja igara, isto toliko surfanja i povremenog korištenja Youtubea (rijetko više od 20-ak minuta). Ovo je uobičajeni način kako koristim mobitel i moram napomenuti kako mi je uvijek uključena prilagodljiva svjetlina ekrana, što je navika još od vremena mog prvog smartfona.

Trajanje ovisi o navikama i ako peglate igre, autonomija će biti kraća. Svejedno će dati puno bolje rezultate nego drugi mobiteli slične cijene, osobito jer se proizvođač pobrinuo dodatno softverski optimizirati potrošnju kako bi ionako velikih 5.000 mAh potrajalo još malo duže.

Benchmark

Standardan set alata za provjeru sposobnosti hardvera dao je očekivane rezultate, budući da smo ovu konfiguraciju već imali i ranije na recenziji. Oukitel K5000 nije telefon koji će u tom smislu praviti probleme, zapravo pružit će još više s obzirom na njegovu popriličnu bateriju zbog koje će igranje potrajati duže. Povedite računa kako će se telefon zagrijati kad ga stisnete jakom igrom, ali to je nešto što se u takvim situacijama očekuje.

Zaključak

Rijetki su proizvođači smartfona koji su konkurencija sami sebi. Oukitel je baš takav, jer cijela njegova serija K tjera kupca na razmišljanje koji mobitel zapravo uzeti. Spomenut je K8000 koji ima jaču bateriju ali i košta više, pa dilema u konačnici i nije baš jednostavna. S K5000 dobije se dobar hardver, jako dobar ekran, kvalitetna izrada i dugotrajna autonomija, a sve ukalupljeno u vrlo prihvatljivu cijenu od 182,16 dolara na Gearbestu.

Specifikacije za Oukitel K5000

Model: Oukitel K5000
Sim kartica: Dual SIM kartica (2x nano SIM)
OS: Android 7.0
CPU: MT6750T, Octa Core
GPU: Mali-T860
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB
Proširiva memorija: Da, do 64 GB
Povezivost: GPS, Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.0
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
Senzor otiska prsta: Da
Zaslon: 5.7“, 1.440×720 p, Asahi Dragontrail Glass
Kamera:
 – Prednja: 16 MP (interpolacijom do 21 MP)
 – Zadnja: 13 MP (interpolacijom do 16 MP)
Bljeskalica: Da
Baterija: 5.000 mAh, fiksna, podrška za brzo punjenje (9V/2A)
Sadržaj paketa: Mobitel, adapter, USB kabel, silikonska maska, igla za SIM, zaštita za ekran, upute
Cijena: 182,16 dolara

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...