Apple

iPhone X će Samsungu zaraditi milijarde. Ne, to nije greška u prijevodu.

Dva najveća konkurenta u svijetu mobilne tehnologije su američki Apple i južnokorejski Samsung. Njihovi pametni telefoni – mada dolaze s dva različita operativna sustava – predstavljaju najbolje što ova tehnologija trenutno nudi. Upravo je ovo suparništvo razlog brojnim međusobnim tužbama, kojima jedni drugima žele što izbiti novac iz džepa, što spriječiti ili ograničiti pristup na određena tržišta. Pri tome prednjači Apple, koji je poznat kao prilično prgav igrač; spremni su tužiti bilo koga tko im se učini prijetnjom po njihov profit.

Stoga zvuči zanimljivo podatak kako je baš Samsung glavni Appleov dobavljač za iPhone. Primjerice, jedina su kompanija koja proizvodi OLED zaslone za iPhone X, jer jedini udovoljavaju visokim standardima koje Apple postavlja pred svoje dobavljače. Priča se nastavlja s baterijama i kondenzatorima, koji se također proizvode isključivo u Samsungovim tvornicama.

Radi kvalitetnijeg objašnjenja, konvertirat ću spomenuti hardver u zelene američke novčanice: zahvaljujući cijeni svojih dijelova, Samsung će na svakome iPhone X zaraditi 110 dolara. Tolika je, naime, vrijednost njegovih komponenti u svakom pojedinom Appleovu uređaju.

Conterpoint Technology Market Research, tvrtka koja se bavi istraživanjem tehnološkog tržišta a čije podatke prenosi wccftech, procijenila je kako će Apple prodati oko 130 milijuna iPhonea X. za Samsung se s druge strane očekuje isporuka oko 50 milijuna njegova Galaxyja S8, od kojeg će južnokorejski gigant uprihoditi 202 dolara na ime vlastitih ugrađenih komponenti; uz već nabrojane ekrane, baterije i kondenzatore valja dodati čipsete i drugi hardveraj iz vlastitih pogona. Kad pomnožimo ove brojeve i podvučemo crtu, ispostavlja se kako Samsung zarađuje više prodajom iPhonea X negoli vlastitog pametnog telefona.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh