Samsung

Izrada Galaxy S5 košta oko 1400kn

Samsung Galaxy S5, koji je lansiran prošloga tjedna u velikom broju zemalja širom svijeta, košta otprilike oko $256 da se proizvede prema izvještajima tvrtke za istraživanje tržišta IHS. Uređaj se prodaje za oko $660 bez ugovora, što znači da 60% cijene uređaja ide direktno u Samsungove profite.

S5 dijeloviAndrew Rassweiler, analitičar u IHS-u, rekao je da nema ništa previše uzbudljivo unutar hardverskog dijela Galaxyja S5. „Nema nikakvih napredaka, ničega od čega bi se tresla zemlja. To je samo jednostavno nastavak od onoga što je bilo došlo prije“.

Najskuplji dio unutar Galaxyja S5 je njegov 5.1-inčni 1080p Super AMOLED panel, koji IHS procjenjuje da košta oko $63, dok glavni monitor na stražnjoj strani od Maxiuma košta samo $1.45. Nije bilo nikakvo iznenađenje kada smo otkrili da pokretni senzor otiska prsta u Galaxyju S5, koji košta $4, je mnogo jeftiniji od iPhoneove 5-ice sa statičkim senzorom otiska prsta koji je procijenjen na $15.

Račun za materijale uključuje i procijenjenu vrijednost sklapanja ($5), ali ne uračunava cijenu istraživanja, razvoja softwarea, distribuciju, ili marketing. Svi ovi aspekti bi došli na poveliku hrpu od $404 koji ostaju Samsungu sa svakim prodanim Galaxyijem nakon što se troškovi hardwarea uzmu u obzir i uračunaju.

Za usporedbu, troškovi izrade iPhone 5S su procijenjeni na $199, a prodaje se za $649.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh