Samsung

Nevolje u raju: Samsungov zaposlenik u zatvoru zbog krađe silnih tisuća mobitela

Južnokorejski Samsung, tehnološki gigant i proizvođač odličnih pametnih telefona, polako dospijeva i u stupce crne kronike. Nakon što je zbog kriminala novine punio Lee Jae-Yong, direktor Samsunga, eto opet krađe i to u nižim ešalonima.

Osumnjičena osoba – koju je policija imenovala samo s Lee – u razdoblju od prosinca 2014. do studenog 2016. godine doslovno je opelješila Samsung, uzimajući kradomice pametne telefone po principu “lijeva ruka, desni džep”.

U spomenutom vremenskom intervalu Lee je ukrao nevjerojatnih 8.474 komada pametnih telefona (!!) iz tvornice u Suwonu, koje je potom prodavao na crnom tržištu. Vjerojatno još ne bi bio niti uhvaćen, da netko iz kompanije nije primijetio kako se po Vijetnamu masovno pojavljuju uređaji koji još uopće nisu u prodaji.

Procjenjuje se kako je vrijedni Lee ovim riskantnim poduzetničkim pothvatom zaradio preko 711 tisuća dolara, a potrošio ih uglavnom na otplatu kockarskih dugova. Lee je, pokazala je istraga, sklon udaranju po aparatima (velika, mala, velika, mala) i kladionicama, gdje je nakupio više od 800 tisuća dolara dugovanja. Ispostavilo se kako ga je policija spriječila da pošteno vrati što je posudio.

I sad se vjerojatno pitate kako je uopće moguća ovako velika krađa – pljačka, zapravo – u visokotehnološkoj kompaniji poput Samsunga, gdje sigurnosni sustavi vire na svakom koraku? Lee je, naime, nepokretan od struka na dole i kreće se uz pomoć invalidskih kolica. Iz tog je razloga redovito bivao pošteđen pregleda na detektoru metala, što mu je omogućilo da ukradene mobitele gotovo bez bojazni iznese iz kruga tvornice.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh