Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Xiaomi

Za sljedeću godinu, Xiaomi najavio prednju kameru ispod zaslona telefona

Mogli bi se pozdraviti s jezičkom, koje smo gledali posljednjih godina na gotovo svim modelima pametnih telefona. Nova tehnologija (kamera ispod zaslona) razvijena je još prije više od godinu dana, ali izgleda da se Xiaomi prvi usudio nagovijestiti umetanje prednje kamere ispod samog zaslona na telefonu. Da budemo precizni, Xiaomi je razvio treću generaciju spomenute tehnologije, koju namjerava implementirati u svoje nadolazeće modele.

Xiaomi je najavio da će sljedeće godine u svoje modele ubaciti prednju kameru ispod zaslona. Mnogima je to zanimljiv nadolazeći trend, posebno korisnicima koji se nisu pomirili sa zubom na gornjem rubu, takozvani Notch.

Trebamo spomenuti da je tehnologija prisutna već neko vrijeme. Nažalost, niti jedan veći proizvođač se nije usudio ponuditi ovaj pristup u masovnoj proizvodnji. Iako smo iščekivali kameru ispod zaslona, posebno od vodećeg Samsunga, ili tvrtke Apple, novu tehnologiju na velika vrata donosi nešto ipak skromniji igrač na tržištu – Xiaomi.

Prisjetimo se, iPhone X model iz 2017.godine je prvi pokazao Notch, da bi taj isti bio prihvaćen od svih vodećih proizvođača Android pametnih telefona. Kasnije smo mogli birati manji zub, ili rupu na određenoj strani zaslona, ovisno kako je prednja kamera pozicionirana. Zanimljivo će biti predstavljanje prvih modela bez “ugrožavanja” površine zaslona na uređaju. Na taj način ćemo dobiti smartphone uređaje sa zaslonom (od ruba, do ruba), u pravom smislu te riječi. Xiaomi je već nudio neke modele, s mehanizmom za pozicioniranje selfie kamere, koja stoji skrivena u kućištu kada se ne koristi, te izlazi kada korisnik želi slikati fotke ili uspostaviti video poziv. Takav pristup nije bio praktičan, ponajviše zbog mehanizma koji se lako može pokvariti i nije praktičan.

Xiaomi najavio under-display tehnologiju

Tehnologija koju su najavili u Xiaomiju (kamera ispod zaslona) obećava nam prednju kameru koja će biti skrivena ispod samog zaslona. Tako skrivena, Xiaomi kamera ispod zaslona neće biti vidljiva korisniku, niti će kvariti vizualni doživljaj prilikom korištenja telefona.

Kamera ispod zaslona

Kompletan pristup ovom rješenju, u kratkim crtama, svodi se na kameru ugrađenu ispod zaslona, koja može vidjeti kroz (pod-piksele) segmente piksela. Kamera je pozicionirana tako da “gleda” kroz malene točkice u zaslonu, dok je s druge strane gotovo nevidljiva tijekom korištenja telefona. Da, namjerno smo napisali (gotovo nevidljiva), jer se kamera ispod zaslona može uočiti kada se baš zagledate u tom pravcu. Prednja, selfie kamera neće biti “nevidljiva” u potpunosti. Ako se korisnik baš zagleda u tom smjeru, moguće je uočiti neki “obris” ispod zaslona.

xiaomi kamera ispod zaslona

Iz Xiaomija navode da će zaslon (osvjetljenje i boja) oko kamere i iznad same kamere biti identični osvjetljenju i bojama na ostatku zaslona. Još uvijek nije poznato hoće li smartphone s ovom tehnologijom koristiti OLED ili LED zaslone, kao ni rezolucija s kojom će krenuti u predstavljanje novih uređaja.

Još jednom da se podsjetimo, Xiaomi nije prvi brend koji će predstaviti modele telefona s ovom tehnologijom. ZTE je nešto slično već predstavio, ali dosta oprezno i samo u ograničenom broju primjeraka. Slijedi nam vidjeti koliko će se Xiaomi odvažiti i hoće li trend skrivenih kamera biti prihvaćen globalno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Samsung

Samsung je ove godine, uz još neke tvrtke, probio barijeru od 100Mpx. Moduli kamere od 108Mpx predstavljeni su na vrhunskim modelima Galaxy S20 i...

Oppo

Proizvođači mobitela pokušali su “eliminirati” neugledne selfie kamere sakrivajući ih ispod zaslona ili rotiranjem stražnje kamere, ali Oppo razmišlja o drugačijoj i neobičnoj metodi....

Aplikacije

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je u pitanju greška koju zaposlenici pokušavaju popravit.

Nokia

Light je prvi put ušao na tržište s modelom Nokia 9 i ukupno 5 stražnjih kamera.