Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pojmovi

Što je BIOS?

Što je to BIOS?

Što je BIOS, čemu on služi i gdje se sve nalazi, provjerite u ovom kratkom ali i vrlo informativnom članku.

Osnovni ulazno/izlazni sustav ili BIOS (eng. Basic Input/Output System) je softver koji CPU računala koristi kako bi pokrenuo operacijski sustav nakon što upalite računalo. Također upravlja protokom podataka između operacijskog sustava i priključenih uređaja poput tvrdog diska, video adaptera, tipkovnice, miša i printera.

BIOS je pohranjen na memorijskom čipu na matičnoj ploči. Obično se radi o vrlo malom softveru, veličine do 16MB. Moderni BIOS-i imaju korisničko sučelje, koje se obično naziva Setup Utility (program za postavljanje), i u kojem korisnik može konfigurirati brojne postavke hardvera.

Čemu služi BIOS?

Prvi zadatak BIOS-a je prijenos mehaničke, hardverske geste (poput dodira on/off tipke) na apstraktniju razinu, poput prikazivanja loga operacijskog sustava na zaslonu. To znači da, kad upalite računalo, BIOS je prvi program koji se pokreće.

CPU pristupa BIOS-u prije učitavanja operacijskog sustava. BIOS zatim provjerava sve hardverske veze i pronalazi sve uređaje (POST test). Ako je sve u redu, BIOS učitava operacijski sustav u memoriju računala i završava s pokretanjem sustava.

BIOS ima niz različitih uloga, ali najvažnija uloga je učitavanje operacijskog sustava. Kada uključite računalo, CPU pokušava izvršiti prvu instrukciju; mora ju dobiti od negdje. Ne može ju dobiti iz operacijskog sustava jer se operacijski sustav nalazi na tvrdom disku, i CPU ne može doći do njega bez nekih instrukcija koje će mu reći kako. BIOS pruža te instrukcije.

U laptopima i tabletima često se mogu vidjeti pojednostavljene inačice BIOS-a, u kojima korisnik može samo postaviti datum i vrijeme i još nekoliko stvari poput redoslijeda pokretanja.

Na naprednijim matičnim pločama poput onih u stolnim računalima, BIOS pruža brojne opcije, među njima i načine za konfiguraciju CPU sata ili njegove voltaže, dijeljene memorije između CPU-a i GPU-a, latenciju RAM-a i tako dalje.

Konfiguracija naprednijeg BIOS-a može biti opasna ako korisnik ne zna što radi pojedina postavka ili postavi pogrešne vrijednosti, zato što komponente sustava imaju ograničenja u načinu na koji mogu biti postavljene. Primjerice, zatražiti od procesora da radi na vrlo visokoj frekvenciji može dovesti do pregrijavanja, što računalo uvodi u beskrajan krug ponovnog pokretanja (restartanja).

Još jedan zadatak BIOS-a ima veze s pohranom ovih postavki konfiguracije kada se računalo ugasi. Da bi to napravio, BIOS ima malu količinu stalne CMOS memorije, koja se napaja baterijom poput one na slici. Izraz CMOS stoji za komplementarni metal-oksidni poluvodič (eng. Complementary Metal-Oxide-Semiconductor), i predstavlja tehnološki proces koji se koristi za izradu ovog memorijskog čipa.

Što je BIOS?
Slika matične ploče s naznačenim BIOS čipom i CMOS baterijom

Sve matične ploče modernih računala imaju BIOS softver.

Pristup i konfiguracija BIOS-a stolnog računala neovisna je o operacijskom sustavu zato što je BIOS dio hardvera matične ploče.

BIOS funkcionira izvan operacijskog sustava i ni na koji način ne ovisi o njemu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Pojmovi

Mnogi korisnici se boje da njihovo računalo ne bude zaraženo virusom, zapravo ne znajući što je računalni virus? Ako bi opisali računalni virus, mogli...

Pojmovi

Antivirusni programi danas su jako zastupljeni i gotovo da nema osobe koja nekada nije instalirala AV zaštitu na svoje računalo. Zbog sve većeg broja...

Pojmovi

Čuli ste za pojam Freelancer, pa da objasnimo što je Freelancer i kako postati dobar u tom poslu? Freelancer je samozaposlena osoba, koja radi...