Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pojmovi

Što je desktop aplikacija?

Po definiciji: desktop aplikacija je aplikacija koja samostalno može da se izvodi na računalu ili laptop uređaju. Desktop aplikacija radi na nekom Operacijskom sustavu, na primjer: Windows, Linux, macOS, UNIX, …

Osim desktop aplikacija, poznajemo i druge; Web aplikacija (koja se izvodi u internet pregledniku), mobilna aplikacija (danas popularne aplikacije koje rade na smartphone uređajima, tabletima, …).

Primjer desktop aplikacije: Mozilla Thunderbird (email klijent aplikacija), Notepad (windows text aplikacija), Windows kalkulator (osnovni alat za računalne operacije u Windowsu).

Naveli smo Windows aplikacije kao primjer, ali poanta se može izvući. Thunderbird email klijent aplikacija na nekom Linux sustavu je također desktop aplikacija.

Da bi koristili desktop aplikaciju prvo je moramo instalirati lokalno na računalo. Izvođenjem, aplikacija koristi resurse računala, prvenstveno snagu procesora, količinu radne memorije i prostor na tvrdom disku.

Pojednostavljeno napisano, desktop aplikacije su robusnije nego na primjer web aplikacije. Za razliku od desktop aplikacije, web aplikacija balansira s potrebama za resursima. Jedan dio uzima sa lokalnog računala, dok će drugi dio resursa uzeti sa servera s kojim komunicira u tom trenutku. Ako je aplikacija složenija, sa više mogućnosti i jačom kontrolom za korisnika, svakako je bolje koristiti desktop aplikaciju. Produktivnost web aplikacija ne može se mjeriti s produktivnošću desktop aplikacija. Ovo je uvjetno rečeno, jer opet, sve ovisi o pristupu i mogućnostima svake aplikacije posebno.

Prilikom programiranja desktop aplikacije, programeri koriste funkcije i klase samog sustava na kojem se aplikacija treba izvoditi. Na taj način se razvoj aplikacije pojednostavi, i smanji se količina napisanog koda. Aplikacija koja radi lokalno, logično, može se koristiti na tom računalu, sa trenutno prijavljenim korisnikom. Web aplikacijama se može pristupiti sa više lokacija.

Neke manje složene desktop aplikacije mogu raditi bez potrebe da se prethodno instaliraju. Ipak, malo složenije i one složene aplikacije traže da se prethodno instaliraju na sistem. Tijekom instalacije, čarobnjak za instalaciju će uraditi sve potrebne pripreme i promjene na sistemu koje su potrebne da bi kasnije aplikacija ispravno radila. To znači da će se: kopirati potrebne datoteke na određena mjesta na disku, da će se uraditi konfiguracija sistema, snimiti potrebni procesi, i dodijeliti određene permisije za korisnika i sistem.

Tijekom instalacije, u slučaju da se radi o komercijalnoj aplikaciji, moguće je da će čarobnjak tražiti aktiviranje licence. To može biti unos ključa za aplikaciju, ili neki drugi oblik aktivacije. Pored toga, tijekom instalacije korisnik mora prihvatiti uvjete korištenja, i moguće neke dodatne uvjete za korištenje aplikacije koju trenutno instalira.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Pojmovi

Mnogi korisnici se boje da njihovo računalo ne bude zaraženo virusom, zapravo ne znajući što je računalni virus? Ako bi opisali računalni virus, mogli...

Pojmovi

Antivirusni programi danas su jako zastupljeni i gotovo da nema osobe koja nekada nije instalirala AV zaštitu na svoje računalo. Zbog sve većeg broja...

Pojmovi

Čuli ste za pojam Freelancer, pa da objasnimo što je Freelancer i kako postati dobar u tom poslu? Freelancer je samozaposlena osoba, koja radi...