Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pojmovi

Što je MS-DOS?

MS-DOS je skraćenica od Microsoft Disk Operating System. Riječ je o Microsoftovom Operacijskom Sustavu, koji je prvotno programiran za IBM, da bi nakon razlaza te dvije kompanije prešao u vlasništvo Microsofta.

Originalno ga je napisao Tim Peterson, a Microsoft predstavio 1981.godine. Zadnji put je nadograđen 1994.godine, verzija MS-DOS 6.22.

Za razliku od Windows OS-a, koji se bazira na GUI, MS-DOS je komandni OS. To znači da korisnik daje naredbe na način da ih upisuje u naredbeni redak i potvrdom na taster “Enter” pokreće izvršavanje naredbe.

Danas se MS-DOS ne koristi, u pravom smislu riječi, ali se još uvijek iz Windowsa može pozvati komandna linija “Windows Command Line”, i koristiti za izvođenje mnogih naredbi.

Čak i najnoviji MS Windows nudi korisniku mogućnost da pokrene komandnu liniju “cmd”.

Kako pokrenuti Command Prompt u Windows 10?

Jednostavno kliknite na Start, i ukucajte “cmd” i potvrdite sa Enter.

Win 10 cmd

Savjet: neke naredbe je moguće izvršavati samo uz Administrator ovlasti. Da bi pokrenuli CMD sa Administrator ovlastima, na ikonu “cmd” uradite desni klik i pokrenite CMD sa “Run As Administrator” lijevim klikom.

Dobili ste komandnu liniju i možete zadavati naredbe. Uradili smo kratki GIF, tek toliko da vidite kako izgleda CMD, i neke osnovne mogućnosti koje nudi komandna linija.

cmd – GEEK

U kratkoj animaciji smo pokazali tek par osnovnih naredbi komandne linije u Windows operacijskom sustavu.

Naredba cd\ se koristi za kretanje po strukturi direktorija, točnije za vraćanje u glavni direktorij trenutne particije u kojoj se nalazimo.

Koristili smo naredbu dir, koja se koristi za ispisivanje na ekran kompletnog sadržaja trenutnog direktorija. Dakle, naredba dir će pokazati datoteke i direktorije unutar direktorija u kojoj smo pokrenuli naredbu.

Za kraj, tek toliko da vidite, iskoristili smo možda i najčešće korištenu naredbu prilikom upravljanja mrežom i traženja različitih problema: ping geek.hr. Naredba ping služi za provjeru dostupnosti nekog udaljenog mjesta. Ovom naredbom sustav šalje podatke prema udaljenoj lokaciji, te provjerava njihovu prolaznost prema lokaciji. Ako imamo urednu mrežu, i situaciju da sve radi OK, kao odgovor ćemo dobiti linije koje vidite na gornjoj animaciji.

Neke druge naredbe sami ćete pronaći na internetu, ovisno kako koju budete trebali. Svaku od naredbi u komandnoj liniji možete provjeriti (njeno korištenje), tako da na kraju naredbe dodate parametar /? . Na ovaj način će sustav ispisati sve parametre, i sintaksu kako se naredba pravilno koristi.

Neke od često korištenih naredbi u komandnoj liniji su:

ping – provjera protočnosti mreže. Provjeravamo dostupnost nekog udaljenog uređaja, po IP adresi uređaja ili imenu u domeni u kojoj se nalazi. Na ovaj način provjeravamo i dostupnost neke Web lokacije (web stranice, FTP servera isl…)

ipconfig – provjeravamo konfiguraciju mrežnih adaptera, IP adresu računala i mrežnih kartica koje su instalirane na računalo. Osim IP adrese računala sa ovom naredbom možemo provjeriti i druge mrežne postavke (Default Gateway, Subnet Mask, isl…)

md – ovom naredbom kreiramo novi direktorij unutar direktorija u kojem se trenutno nalazimo. Koristimo je na način: md testdir

rd – naredba će obrisati direktorij koji smo odabrali. Da bi uklonili direktorij, napisat ćemo rd testdir

cls – skraćeno od Clean Screen je naredba koja će očistiti komandnu liniju. Vratit će kursor na početak, u prvi red, koji spremno čeka unos nove naredbe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Pojmovi

Mnogi korisnici se boje da njihovo računalo ne bude zaraženo virusom, zapravo ne znajući što je računalni virus? Ako bi opisali računalni virus, mogli...

Pojmovi

Antivirusni programi danas su jako zastupljeni i gotovo da nema osobe koja nekada nije instalirala AV zaštitu na svoje računalo. Zbog sve većeg broja...

Pojmovi

Čuli ste za pojam Freelancer, pa da objasnimo što je Freelancer i kako postati dobar u tom poslu? Freelancer je samozaposlena osoba, koja radi...