Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pojmovi

Što je PDF datoteka?

Standard PDF datoteke razvijen je u Adobe kompaniji, i danas je možda i najviše korišteni format za slanje dokumenata, posebno važnih dokumenata koji nisu podložni naknadnim izmjenama.

PDF dolazi kao skraćenica od Portable Document Format, a prvi puta je ovaj format predstavljen 1993.godine. Tek 2008.godine ovaj format biva standardiziran prema ISO 32000 standardu, što znatno olakšava korištenje dokumenata između različitih operacijskih sistema, aplikacija i kodova općenito.

Godinama se PDF nadograđivao, pa danas imamo kompleksnu PDF datoteku koja u sebi može da sadrži tekst i grafiku, ali i mnoge druge elemente, i logičke instrukcije. Jedna PDF datoteka može da ima u sebi polja za popunjavanje, video sadržaj, kao i trodimenzionalne objekte.

Struktura datoteke

U kratkim crtama, PDF datoteku možemo opisati kao 7-bitnu ASCII datoteku, ali neki elementi datoteke imaju binarne dijelove. PDF datoteka započinje sa header dijelom, koji u sebi ima magic number (broj koji govori aplikaciji o kojem formatu je riječ), i verziju formata (npr: %PDF-1.7).

Format PDF datoteke određen je kao podformat COS-a (Carousel Object Structure), koji se primatno sastoji od objekata.

Prvih godina nakon predstavljanja PDF datoteke, Adobe Reader je bila aplikacija za otvaranje i obradu datoteka, da bi danas imali veliki broj aplikacija koje nude različite mogućnosti obrade PDF datoteke, kreiranje novih datoteka, nadopunjavanje isl…

Današnji operacijski sistemi MS Windows, UNIX, Linux, macOS, i drugi, imaju u sebi već gotovo programsko rješenje za kreiranje novih PDF datoteka (Print as pdf).

Važno je spomenuti: jednom kada dokument prebacite (odštampate ili konvertirate) u PDF datoteku, nećete moći uraditi obrnutu funkciju, osim ako koristite posebne softverske alate, koji se u pravilu plaćaju.

Čak i ako koristite aplikaciju koja u sebi nema mogućnost Export to PDF, korištenjem opcije (Print to PDF) koju nudi OS, možete dokument prebaciti u PDF.

Korištenje PDF datoteka

U poslovnom okruženju, pa tako i privatno, PDF se koristi prilikom slanja ovjerenih dokumenata, skeniranih dokumenata s memorandumom, potpisanih računa isl… Kompleksan rad datoteke omogućio je korištenje u vektorskom prijenosu crteža i nacrta, pa se PDF koristi pri slanju 3D modela, i raznih tehničkih crteža sa osnovnim mogućnostima radi boljeg pregledavanja takve dokumentacije.

OOo Export as PDF
Microsoft Print to PDF

OpenOffice Writer ima već ugrađenu opciju Export as PDF. MS Office Word daje mogućnost Print>Microsoft Print to PDF.

Virus unutar PDF datoteke

Mnogi korisnici ne znaju, ali PDF datoteka u sebi može da ima virus. Prvi virus unutar jedne PDF datoteke otkriven je 2001.godine. Adobe redovno ažurira svoje aplikacije, radi nadogradnje i uklanja moguće pogreške. Kako god, s vremena na vrijeme pojavi se neki sigurnosni propust, kojeg korisnici prijave i koji se pravovremeno ispravi. Općenito, PDF datoteke su sigurne (možemo kazati da su sigurnije nego .docx, ili .excel), ali je opasnost prisutna i potrebno je biti oprezan prilikom otvaranja nepoznatih datoteka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Pojmovi

Čuli ste za pojam Freelancer, pa da objasnimo što je Freelancer i kako postati dobar u tom poslu? Freelancer je samozaposlena osoba, koja radi...