Published On: Ned, tra 27th, 2014

Na kavi sa…..

Share This
Tags

 

Sta Vama muskarcima moze zaskakljati mastu? Zensko tijelo ili se varam?! Ma, dobro hajde, balavite i za tehnoloskim sitnim, ali i vecim napravama. Pogotovo ako mogu dostici brzinu od 0 do 100 u djelicu sekunde i pri tom imati odlicnu liniju i zvuk 😉
Ali, ja nebi bila ja, ako Vas nebi isla izazivati i kad ne bi isla se ”zavlaciti” u one sakrivene uglove Vase mast
sfe 😉
Danas mi je ovdje u bar , na kavu dosla jako draga prijateljica..mogla bi reci srodna dusa. Osim datuma rodjenja, dijelimo i tu ljubav prema zenstvenosti ..ali, evo neka vam ona sama sve to b
olje objasni 😉 Predstavljam Vam Annu Rupenovic, umjetnicu i trenericu zanimljivog i sensualnog sporta – pole dance. Naime, u povijesti ovog sporta se zna jako malo. Prvo priznanje dolazi sa Burlesque pedesetih godina kada isti gubi satiricno- karikaturisticni oblik predstave, uvodeci sve vise naga tijela i provokativne plesove. Ne zna se tocno kada je pole dance postao dio night clubova, ali kao sportska disciplina postoji vec vise od 30god. No evo, bolje da o tome prica osoba koja sigurno zna vise od mene.

 

Malo znam o tvom hobiju… Da li se moze stvarno nazvati sportom? – ”Da, pa ja ni ne razmisljam o pole fitnessu kao o hobiju, to je za mene definitivno vise od toga!! Naravno da je to sport. U zadnjih 5 do 10 godina taj sportski aspekt je dosta dosao do izrazaja. Uspostavljen je i svjetski odbor za Pole Fitness (IPSF www.polesports.org), oformila su se natjecanja sa strogim pravilima izvedbe, dress coda, elemenata, glazbe… itd. Ta se natjecanja slobodno mogu usporediti sa npr. umjetnickim klizanjem ili gimnastikom – postoje obavezni akrobatski elementi koji se moraju izvesti i boduju se, plese se na instrumentalnu glazbu, i kostimi su zanimljivi i sljokicasti haha”

Nisam uspjela naci vise detalja od kuda potjece taj sport. Da li ti znas nesto vise o njegovoj povijesti? – ”O povijesti sam saznala nesto vise tek kasnije, kad me i vise zanimalo. Znam da su akrobacije na sipci jako jako stara vjestina. Prakticirala se u Kini i Indiji u cirkusu ili na sportskim natjecanjima, ali to je ipak malo drugaciji vid izvedbe na sipci: sipka je bila deblja od one koja se danas koristi te ”prekrivena” gumom. A ono sto mi svi zajedno znamo, jest da pole fitness vuce korijene iz klupskog plesa oko sipke i striptiza. Isto znam da pocetak senzualnog fitnesa (S Factor) datira tamo pocetkom 90-ih kada je iz klubova presao u intimnost dvorane i radio na povecanju samopouzdanja zena. U medjuvremenu je popularnost pole fitnesa sve vise rasla i kako je krenulo s tim natjecanjima (mislim da je prvo svjetsko natjecanje bilo 2005.-te godine u Americi), normalno da su se oformila neka pravila, kategorije, stilovi i tako je to doslo na razinu na kojoj je danas. To je zaista jedini sport koji potice oblikovanje zenskih oblina i oslobadjanje senzualnosti. Na tome je baziran i nas ”S Fitness” u Puli (www.sfitness.hr) gdje se zene napokon mogu opustiti i jednostavno uzivati u vremenu posvecenom samo sebi. Mi u ”S Fitnessu” takodjer nudimo i program ”POLE S Fitness” gdje radimo vise akrobatski, sportski trening. To je ovo sto vodimo Barbara Bezak i ja.”

Kako si dosla do toga da se time bavis? – ”Pa… Dok sam studirala u Rijeci, jedna kolegica je pocela ici na ”Sensual Fitness” kod Ane. Meni je to zvucalo nevjerojatno zanimljivo, ali mi je tada nazalost bilo preskupo i uvijek sam bila ljubomorna kad bi nam ona pricala o tome haha :D. Kasnije sam saznala za jednu drugu dvoranu koja ima ples na sipci ”Carolina Fitness Centar na Podmurvicama” i napokon se upisala! Imali su treninge svakim danom. Mogla sam birati termine koji meni odgovaraju i bilo mi je jako zabavno i… To je to!”

Koliko se mora vjezbati da bi se moglo popesti na sipku i izvesti jednostavniji pokret? – ”Prve vjezbe na sipci su jednostavniji okreti koji ne zahtijevaju toliko snage u rukama i centralnom dijelu tijela i izvrsni su za prvi susret sa sipkom. Te vjezbe se mogu izvesti odmah. U medjuvremenu se na zagrijavanju rade vjezbe za jacanje ruku, trbusnih i ledjnih misica, bedara…, kao i vjezbe rastezanja. Za prvo penjanje na sipci potrebna je blaga snaga u rukama, bedrima, cvrst hvat, opustenost i osjecaj sigurnosti od ”odvajanja” od poda. Ovisno o osobi, prvo penjanje se moze izvesti ili odmah (ako osoba vec ima snage u rukama) ili nakon 6-8 sati treninga (ako se radi o pocetnici).”

Od kada si postala trenerica? – ”Postala sam trenerica u rujnu 2013. kad me predsjednica ”S Fitnessa” Nikolina Jurišić ”otkrila” na jednoj radionici i pitala me da li bih voljela doci kod njih voditi. Bila sam presretna i nisam mogla vjerovati pruzenoj prilici, te sam naravno pristala ODMAH! 😀 ”

Da li je tesko nauciti druge onome sto ti znas? – ”U pocetku sam mislila da ce biti tesko, ali jednostavno treba probiti led i tremu i poceti. Nije mi toliko tesko jer se pokusam sjetiti koje poteskoce sam ja imala kad sam ucila odredjeni element. Vratim se u svoje pocetke i pokusam im objasniti na nacin na koji je meni bilo objasnjeno. Najvaznije je isprobati element jer onda svaka cura ima pitanja ”iz prve ruke”, vidi sto joj nije jasno i od te tocke idemo zajedno korak po korak dalje istrazivati. Ali i dalje imam malu tremu kad dodje netko novi jer svi smo razliciti i prema svakome treba imati individualan pristup, a taj pristup ne mozemo predvidjeti, nego tek otkriti u hodu.”

 

Sta te nadahnjuje najvise? – ”Kao prvo, nadahnjuju me poznate sportske zvijezde od kojih svaka ima svoj stil. Divim se njihovoj predanosti i upornosti, a najnevjerojatnije mi je sto neke izmisljaju nove elemente i tako cijela ova prica neprekidno raste. Takodjer me nadahnjuju moje kolegice trenerice, Nikolina Jurišić, Natalija Šarar, Barbara Bezak i Kristina Ivančić jer smo medjusobno jedna drugoj podrska i poticaj za daljnje usavrsavanje. Ali najvece nadahnuce koje mogu imati, su naravno, moje cure koje treniram, moje polaznice! One me najvise nadahnjuju da budem bolja, da ucim nove nacine kako da im prenesem neke stvari i da na kraju krajeva, trening bude zabavan i da svi izadjemo sretni ! I NARAVNO moje prijateljice koje me podrzavaju i trpe moje neprekidno razglabanje o treninzima hahah!!!”

 

chd     Medju disciplinama i formama, ne ubraja se samo sipka vec i stolica i obruc. Naravno sve to dolazi s vremenom i fizickom spremnosti. Sve to postoji u svakoj od nas. Ta neka trasgresija ako hocemo tako nazvati. Zelja da pokazemo onu ”mracnu” zavodnicku stranu. Night clubovi su od tog plesa u ljudima stvorili predrasude. Sjecate se filma ”Streaptease” iz 1996. sa Demi Moore? Ja da 😉 i to jako dobro. Kome od Vas nije pala i sekundarna zelja za onakvim tijelom i sposobnoscu pokreta? (muskarci, samo polako sa mastom hahah)

 

   Evo..sta drugo dodati?! Nije ne moguce ostvariti snove! Naravno u svemu je bitna i sreca. Ali, ako se ne potrudite ni sreca Vam nece biti dovoljna da uspijeh. Anna je ’89.-to godiste. Predano radi dva posla od kojeg je jedan s vremenom postala velika strast. Mladez danas mene osobno nadahnjuje, jer nije kako ju se cesto opisuje zbog par ”trulih jabuka na stablu” bas sva za ”baciti”. Osim toga, ona mi je danas dala priliku da Vas zagolicam i da Vas upoznam sa ovim zanimljivim sportom. Zene drage, vrijeme je da izvucete iz ladice senzualnost i da zaplesete na sipci, ako nista, bar za Vasu dusu 😉

 

https://www.youtube.com/watch?v=2yudm29kOHs&feature=youtu.be

 

Pa dobro …ovo mora biti i zabavno 😉