Published On: Ned, tra 27th, 2014

Ukrasavanje tijela

 

”Imas ti toga?!” – ”Ne mozes znati , da li ces jednog dana pozaliti…” – ””Sta ce ti to? Tako lijepa djevojka kao sto si ti?!” – ”Sta ti je majka rekla?” … Uh, pa ima toga jos puno vezano oko onoga sta mi znaju ljudi reci kada vide koliko tetovaza se krije pod odjecom. Oduvijek smatram da je moje tijelo moj posjed, ali i da bi svatko trebao malo vise gledati sebe i svoja posla. Ali, s obzirom da sam dio drustvenog sistema i ne zivim na nekom izoliranom otoku, samo se nasmjesim, kimnem glavom ili eto kratko odgovorim sto pozitivnijim odgovorom, naravno ovisi i o komentaru koji mi netko uputi. Do sada, svi zakoni u cijelom svijetu, mi ne brane, niti bilo kome tko je tetoviran, da se tetovira niti da ”izlaze” svoje tetovaze u javnosti (naravno ako je istetovirano mjesto prikladno za javnost)
Tetovaze su meni bile zanimljive od kada sam bila balavica. Sjecam se prica oko muskaraca i zena koji smy tattoou se dali tetovirata tada. Danas su se stvari promjenile, ali i ne previse. Ovisno u kojoj drzavi se nalazite. Ovdje kod nas, ima jos uvijek misljenja da je osoba sa tetovazom probisvijet, povezan sa drogom ili kriminalom, bez moralnih vrijednosti itd, itd, itd. E pa, ajmo malo dublje u sve to 😉
Prva tetovaza se pojavljuje negdje oko 3300pr.Kr. Sto svjedoci pronalazak savrseno sacuvane mumije iz tog doba. Nekad su obiljezavale drustvenu poziciju ili prelazak u zrelu dob. Tamo gdje se pojavilo krscanstvo tamo su se tetovaze strogo zabranile, dok na drugim dijelovima svijeta njihove simbolike su bile drugacije. Medju poznatijima su nam Maori (pleme sa Novog Zelanda), Japan i Kina. Maori nose Moco Maori tj. intimnu i u detalj osmisljenu tetovazu koja se adaptira licu muskarca i njegovom karakteru, dok zene Maori nose na bradi familijarnu i tradicijonalnu tetovazu koja se prenosi sa koljena na koljeno. Kao da je napisano prezime. Od davnina je covjecanstvo ukazivalo na zelju i instinkt da ukrasava svoje tijelo, ne samo nakitom vec i simbolima.
Ijako je sa dolaskom Konstantina i njegovim krstenjem, zabrana tetovaza bila jako stroga, svecenici su se ipak tetovirali, te vojnici i mornari. Pogotovo oni koji su polazili u ratove. Tadasnje tetovaze su bile vjerski sitni simboli, koji su obiljezavali vjernike razlikujuci ih od gusara i zlikovaca. Ili u slucaju udovica se koristilo ime pokojnika, dva srca ili rijeci ” memento mori ”. Simbolika je oduvijek najvazniji detalj u cijeloj toj prici, a u nekim narodima cak i boja ima svoje znacenje. Do prije nekih 30tak godina tetovaze su u nizim slojevima obiljezavali gangsterske bande, lopove,ubice, narkomane, prostitutke. Ali i u visokim slojevima su postojali ipak oni koji su se tetovirali sto odlicno svjedoci obitelj Savoja. Tehnike, pigmenti i instrumenti su se kroz vrijeme mijenjali i postajali sve bolji i lijepsi i kvalitetniji. U Americi i Europi se koristi elektricni ”pistolj” te prirodni pigmenti dobiveni iz biljaka. Dok je orijentalna tradicionalna tehnika sacuvala i ”kist” sa na vrhu vise igala, jako slicna Maori stilu.

 

U zadnjih 20godina tetovaze su se vratile, preuzimajuci mah u svim drustvenim slojevima. Tetovaze su postala jedan zanimljiv i bitan dio ekonoske industrije. Oko njih se vrti velika zarada. Ne samo za one koji ih izvrsavaju, vec i za one koji proizvode pigmente, elektricne naprave, sterilizatore, racunala, stampace, deizinfekcijska sredstva itd, itd, itd. Pa cak i esteticari nakon izuma lazera za odstranjivanje tetovaza.promis

 

   Postoje rizici! Zdravstveni i moralni. Naime, jako je vazno znati kod koga se ide i sta se zeli i najvaznije, razmisliti da li cete se moci nositi s time cijeli zivot. Profesionalac ce Vas uputiti u sve detalje oko odabira mjesta na tijelu, velicinu i tip slike/natpisa, kako se ponasati prvi tjedan nakon tetoviranja, te koje zdravstvene rizike donosi tetoviranje. Tetoviranje nije nista drugo nego utiskivanje pigmenta u kozu. Da bi se to moglo uciniti, ulazi se u dermis pomocu igle koja ostavlja pigment. Iz tog dijela koze taj pigment nece nikad vise izaci. U svom tom procesu, ako salon nije cist, igle nisu za jednokratnu upotrebu, ”pistolj” steriliziran kao i svi njegovi dijelovi, moze doci do ozbiljnih zaraza. Medju glavnijima su herpes, hepatitis, tetanus, HIV i mnoge druge. Zato se obratite profesionalnom studiju i prije se dobro raspitajte u vezi svega. Njihov je zadatak da Vas upute u sve i da o svemu s Vama popricaju i Vam pokazu.

 

Moralni rizici? E pa, oni nastaju nakon tetoviranja, vecinom ako niste stvarno razmisljali o tome sto radite. Imena, osim od djece ili eventualno roditelja, obitelji, pokojnika, ne savjetujem! Ljubav je divna i krasna, te voljeti je najljepse sto mozete raditi, ali tetovirati ime partnera nakon slucajnog prekida moze biti problem koji necete tako lako rijesiti. Danas tehnike prekrivanja starih tetovaza je fantasticna stvar, ali nije uvijek lako izvediva. Zato jako dobro razmislite. I pazite da ne odete pijani na tetoviranje jer bi ste se mogli probuditi za smijesnom tetovazom na smijesnom/skakljivom mjestu 😉 Da ne bi bilo ”nismo znali” 😉 Ruke, vrat i lice i dalje su delikatna mjesta, pogotovo ako trebate traziti posao. Bol? Relativna pojava. Nismo svi isti, tako da nam ni bol nije na istom livelu.images (6)

Lazersko skidanje tetovaza je bolno i traje. Ovisno o velicini tetovaze i o tome da li je u boji ili sva crna. Bijeli i crni tonovi lakse izlaze, da bi zuta bila najgora i najteza za skinuti. Tu je bol jaka. Najbolje od svega je izabrati tetovazu i poziciju na sto sigurniji nacin.
Kako god ..ima nas puno. Moje nije nikad bilo pracenje nekakve mode, vec samo svoje volje i instinkta. Prvu sam napravila za 18ti rodjendan i nikad necu zazaliti za takav potez, kao niti za jedan koji sam kasnije dodala. Naravno postoji i slucajevi u kojima se pretjeruje ili kolicinom, ili velicinom ili pak samom slikom koja moze biti i neprimjerena i izabrana u pre mladoj dobi. Zato je vazno i odgovorno profesionalno stajaliste i rad osobe koja izradjuje tetovaze.

Uzivajte u Vasem tijelu kakvo god da je i ako niste za tetovaze onda ne gledajte krivo niti one koji za to jesu ” Ne trudite se shvatiti, jer necete uspjeti” 🙂