Published On: Pet, svi 16th, 2014

Gradac i Pleternica poplavljeni !!! Užas, evakuacija je krenula…

Ministar obrane Ante Kontromanović odobrio je slanje 250 pripadnika Oružanih snaga u mjesto Gradac kod Pleternice koji je trenutačno najugroženije područje

Piše: Franjo Lepan,Mihael Hnatyšyn
Preuzeto: 24sata.hr
Slike: 24 sata, prijatelji, facebook

18.46
Zbog olujnog nevremena i poplave 21 korisnik i 5 djelatnika Terapijskog centra Ivanovac su ostali bez krova nad glavom. Hitno su evakuirani i premješteni u Društveni dom Okučani. Svi su sada na sigurnom i dobro, no Centar je posve uništen.
18.21
Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić istaknula je da je situacija na njihovu području i dalje teška.

 
– Poplavljeno je 200-tinjak kuća, a s obzirom na to da sam čula da nam ide novi vodeni val Orljave iz smjera Požege, strahujemo da najgore još nije prošlo. Kako bismo smanjili vodeni val Lonđe, kod Zarilca je probijen nasip te se voda izlila na poljoprivredne površine – objasnila je gradonačelnica Jozić koja je zahvalila svima koji su priskočili u pomoć, uključujući i vojsku.
17.38
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević potvrdio nam je kako će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu na području cijele županije.-Građani su shvatili ozbiljnost situacije. Poslušali su savjete i branli svoje domove koliko je to moguće. Stanje u Požegi se normalizira, a iz Gradca, u kojem je nakritičnije, voda se polako povlači – rekao je župan Tomašević no izazio je zabrinutost zbog kiše koja je ponovo počela padati.

16.48
Došlo je do pucanja mosta na Požeškoj zaobilaznici kod Industrijske zone. Kako neslužbeno saznajemo, most se pomaknuo za 20 do 30 centimetara. Policija je most i zaobilaznicu zatvorila za promet.

16.28

U selu Vrbovljani na području općine Okučani riječica Sloboština je, tijekom protekle noći i danas do podne, izašla iz svog korita i presijekla selo na dva dijela. Malobrojnim mještanima pomogli su vatrogasci koji su evakuirali starije stanovnike i pomogli im da spase stoku. Sloboština se povukla u korito, ali mještani su ostali bez pitke vode i hrane. Obišao ih je načelnik općine Okučani i obećao da će stići pomoć, koje još nema.
16.02
Županijski stožer za zaštitu i spašavanje zatražio od Državne uprave za zaštitu i spašavanje 100 vojnika za područje Slavonskog Šamca. Na tom području su savske vode već poplavile prostorije carine te je zatvoren granični prijelaz ka Bosni i Hercegovini. Zatraženo je i 50 vojnika za područje Oriovca
! ! ! ! ! ! –  15.07
Proglašeno je stanje neposredne prijetnje za područja grada Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja, objavili su u petak popodne iz Vukovarsko-srijemske županije
14.59
U pomoć stanovnicima Požeštine priključila se i vojska. Ministar obrane Ante Kontromanović odobrio je slanje 250 pripadnika Oružanih snaga u Gradac kod Pleternice koji je trenutačno najugroženije područje pogođeno poplavama. Ondje je vojska kamionima i čamcima evakuirala oko 500 stanovnika. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić osigurala im je smještaj u sportskoj dvorani dok su se neki snašli kod rodbine ili prijatelja. 
 ! ! ! ! ! ! – 14.57
Rijeka Orljava izlila se u mjestu Gradac kod Pleternice. Vatrogasci i mještani počeli su evakuaciju djece i starijih mještana. Vodom je okruženo oko 200 kuća u kojima su poplavljeni podrumi. Vodeni val odnio je traktor na jednom imanju
– Bez obzira na to što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili od poplava prije četiri godine – rekla  je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.
14.48
U mjernom mjestu Frkljevci kod Pleternice vodostaj je oko podneva iznosio 531 centimetar. Na terenu su sve raspoložive snage uključujući vatrogasce, HGSS, pripadnike civilne zaštite, policije, djelatnike Hrvatskih voda i volontere. Protiv nabujale Orljave, Veličanke, Pakre i ostalih pritoka građani se već dva dana bore zečjim nasipima i bagerima koji nasipavaju pijesak. U nekim mjestima kamionima su spašavali stoku. A najgore je bilo u Pavlovcima gdje je s jednog imanja spašeno više od 150 krava. Zbog poplava je u prekidu i željeznički promet na relacijama Nova Kapela-Požega i Pleternica-Velika.
14.37
Gradonačelnik Požege Vedran Neferović zbog vremenskih neprilika otkazao je nastavu u svim gradskim školama u poslijepodnevnim smjenama. Dodao je kako vjeruje da će župan Alojz Tomašević proglasiti elementarnu nepogodu. Neferović je još jednom zamolio građane da se ne približavaju nasipima jer i dalje prijeti opasnost.
Obilna kiša u Slavoniji stvorila je potpuni kaos. Izlijevaju se rijeke i potoci, u nekim mjestima evakuira se stanovništvo, u pomoć je stigla i vojska. Kritično je kod Pleternice gdje se izlila rijeka Orljava, a strahuje se i od probijanja nasipa u Slavonskom Šamcu gdje se rijeka Bosna ulijeva u Savu.

Top Objave & Stranice