Published On: Ned, lip 22nd, 2014

Dijeta u 8 sati

U knjizi The 8-Hour Diet: Watch the Pounds Disappear Without Watching What You Eat! autori David Zinczenko i Peter Moore tvrde da je neprestano grickanje tijekom cijelog dana, a posebno u večernjim satima, glavni krivac za epidemiju debljine.

‘Naše tijelo ne može preraditi hranu koju jedemo nakon određenog sata, pa te kalorije završe tamo gdje ne bi trebale – oko trbuha ili na stražnjici’, napisali su.

U knjizi tvrde da možemo izgubiti četiri i pol kilograma u tjedan dana te do devet kilograma u šest tjedana ako izaberemo bilo kojih osam sati u danu tijekom kojih ćemo jesti, bilo to od 9 do 17 ili od 11 do 19 sati.

debljina‘Pojava umjetne rasvjete dovela je i do umjetnog produženja vremena za jelo. Naše tijelo ima prirodnu kočnicu koju svakodnevno ignoriramo. Produženo vrijeme hranjenja stvara kaos u probavnom sustavu, te u izlučivanju hormona i enzima’, pojašnjava se u knjizi.

Dr. Satchidananda Panda, Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, Kalifornija, kaže: ‘Moja je pretpostavka da su kasni odlazak u krevet i unošenje hrane kasno navečer mogući uzroci dijabetesa. U posljednjih 50-ak godina sve kasnije odlazimo u krevet. U tom je razdoblju i došlo do povećanja tjelesne mase u populaciji.’

Teoriju su testirali u laboratoriju na miševima. Nakon 100 dana pokazalo se da jednostavno ograničavanje unosa hrane na razdoblje od samo osam sati, bez promjene količine unesene hrane, djeluje na smanjenje tjelesne težine.

Na ovaj način tijelu se daje šansa da sagori uskladištene masnoće, a to i čini.

Top Objave & Stranice