Published On: Sri, ruj 3rd, 2014

The Others

”To je kao da te netko natjera da se oblacis kao darker: crne cizme, dugu kosu, crnu odjecu, zakovice, koznu crnu jaknu, nasminkate usne crnom bojom ..itd. I takav da moras ici i na posao, i u prirodu, i na veceru i u knjiznicu i svugdje. Kako bi se osjecao? Kao u zatvoru, jer ti bi mjenjao. Jer ti se osjecas da bi obukao nesto drugacije, nesto u cemu se osjecas komotinije. Ali, ne mozes! Jer ti to drugi zabmicahranjuju i odredjuju.” I nema nikakve veze samo vanjski izgled, vec kako se osjecate u sebi usporedo sa onim kako Vas drugi dozivljavaju. Micah je jedno od bica koji su rodjeni u ”zatvoru”. Sa svojih 28god pokusava objasniti kako je to kada se rodite kao transgender. Prije nego dodje do zabune, da malo pojasnim par stvari ako neko nije upucen u tu temu.
Transgender je termin koji se pojavljuje tokom osamdesetih godina 19.stoljeca u Americi tokom stvaranja LGBT (Lasbian, Gay, Bisexual, Transgender) politickog pokreta kao izazov heteroseksistickoj logici poimanja spola. Po kojoj rodni identitet mora biti isti bioloskom spolu i da ljudsko bice mora ostati nepromjenjeno. S vremenom se ipak koristi i kao termin koji postaje ”kisobran” pod koji se svrstavaju svi oni koji sami sebe ne mogu indentificirati kao pripadnika ”tradicionalnom” obliku ljudskog roda.

Postoje razlike i medju Transgenderima:
– operirani transseksualac – kirurskim zahvatima mjenjanje i poprimanje kompletnog izgleda drugog spola
poluoperirani transseksualac – ostaju ”izvorni” genitaliji, dok sve ostalo se modificira kirurskim zahvatima
– genderqueer – genetski muskarac ili genetska zena koji se ne prepoznaju po binarizmu/dihotomiji muskarca/zene cime odbacuju drustvene stereotipske definicije spolova
– crossdresser – termin koji se sve vise zamjenjuje terminom ”transvestit”, a bila bi osoba koja se prerusava u privatnom i/ili javnom zivotu, bez implikacija seksualnog uzbudjenja ni seksualne orijentacije, u drugi spol.

Micah je osoba koja vec od svoje trece godine pokazuje nelagodu u svom tijelu i probleme u indentifikaciji. Po gore opisanim definicijama, bi bio genderqueer. Medjutim, pogrijesili bi ste ako mislite da je jedinstven. Cak 2 do 5% populacije izjavljuje da ima problema u indentifikaciji spola. Micah prica o svojem zivotu ne radi publiciteta, novca ili slave, vec kako bi objasnio svima da i takve osobe postoje. Kako bi pomogao da se izbjegnu tuzne price i losi zavrsetci mladih ljudi koji ne znaju kako reagirati i kako zivjeti sami sa sobom u svijetu kb6ba7e3c-bb2b-4847-913e-ad01c35c8f9boji je toliko drugaciji od njih i na neki nacin ”konzervativan”. Transgenderi tesko nalaze posao i prijatelje. Vecinom zive na samom rubu drustva, cesto okruzeni psiholoskom i seksualnom agresijom i manipulacijom, neki pocevsi od vlastite obitelji.
Kada je Micah svojim roditeljima (koji su vec od njegovog rodjenja zivjeli posramljeni tako drugacijom i cudnom djevojcicom) izjavio da je odlucio kako ce se zvati i da se podvrgnuo histerektomiji (uklanjanju grudiju) postavio im je pitanje, nakon sto je ugledao njihova prepadnuta lica: ”Zasto vas moja sreca toliko boli i vrijedja?” Posto je potpuno aseksualan (ne osjeca seksualnu privlacnost prema niti jednom spolu), Micah zivi sa djevojkom koja ga voli i koju on voli na duhovan i romantican nacin, bez fizicke privlacnosti, ima posao koji ga cini zadovoljnim i prihvacen je od nekoliko dragih ljudi. ”Nakon zivota zasjenjenim crnim oblacima, zasjalo je napokon sunce” objasnjenje je na trenutacno stanje njegovog zivota.

Transgenderi su znanstveno prihvaceni. Nisu socijopati niti psihopati. Njihovo ”stanje” nema nikakve veze iskljucivo sa psihickim stanjem vec i sa genetikom i kromosomima. Ijako, prava realnost je ta, da covijek jos uvijek nije taknuo niti vrh ledenjaka po tom pitanju. Ljudski um je poput crne rupe u svemiru. Nema pocetka ni kraja, niti ovisi o nekakvim pravilima ni zakonima. Tokom stoljeca, ljudski rod je kroz drustvena pravila ponasanja uveo nekakve stereotipe i klisejska ponasanja, koje je prihvacao i poznavao. Sve sto je islo van tih granica nije bilo prihvaceno. I tu dolazimo do spaljivanja vjestica, probadanja kolcem mrtvace kao prevenciju i ”lijek” protiv vampirizma itd itd itd .

Srecom danas smo malo napredovali. Barem sto se tice informacija, laksi nam je i brzi pristup mnogocemu. To ima svoje pozitivne i negativne strane, naravno kao svaki izum i evolucija. Proucite neke teme radi osobne kulture, boljeg suzivota sa drugima, ali i radi Vase djece. Prihvatiti danas prirodu vlastitog djeteta je jako vazna stvar. Oduvijek je bila, ali danas je od jos vece vaznosti. Ima nas sve vise n95465f89-829c-4685-92c4-83ad5ec760f7a ovom svijetu. Zakon ”dzungle” sve je suroviji i od velike je vaznosti nauciti djecu kako ”prezivjeti” u svemu tome. Njihova seksualnost, indentifikacija ili sklonost nebi trebala vise biti toliko teska za prihvatiti, koliko znanje i sposobnost u snalazenju. Ako Vas sin slucajno ne dovede doma djevojku ma dovede decka (nemojte me staviti na kriz radi ovoga) zar je to bitnije od njegovog zdravlja, srece i inteligencije? Kao majka sina draze mi je da znam da sam ga dobro usmjerila u skolskoj, sportskoj i/ili umjetnickoj realizaciji, putem kojih ce pronaci odgovarajuci i zadovoljavajuci posao. Te da ce s placom biti sposoban obezbijediti si potrebno za zivot, da ce uspijeti u svojim ambicijama jer ce znati sta znaci trud i konstantnost itd. Nego njegova prirodna seksualna nakolonost. U svemu roditelji, institucije i drustveno okruzenje imaju utjecaj kad se radi o djetetu koji raste i uci. Ali, kao sto smo imali prilike sada vidjeti, ima i genetika i ostalo. I sto je zanimljivo cak i u ovom slucaju drustvo i vecina roditelja radi razliku. Nisam navela primjer kcerke ako dovede doma curu, jer je to skoro lakse prihvaceno nego obrnuti slucaj. Sto ja u potpunosti ne razumijem. Razlike nema. Realnost je ista 😉

Podarite svojoj djeci, bez obzira na njihovu dob, Vasu podrsku i nekondicioniranu ljubav. I vidjet cete da ce sve biti u redu 🙂 Ma kakvi god da se rode, Vasa su krv i remekdijelo. Budite ponosni pa cak i ako ne postanu astronauti, vrhunski sudci, najpoznatiji primarijusi ili direktori drzavne banke.

Live Happy 😉