Published On: Ned, lis 5th, 2014

KARIZMA LIČKOG MEDVJEDA

Ljeto je prošlo s njime i ona koprena kako nam je sve zavodljivo i zanimljivo. Nagla buđenje s početka jeseni navodi nas da pomislimo da se možda budimo iz ljetnog sna, i naravno ljestvica onog što nam je napeto i zanimljivo penje se lagano malo naviše.

Neki primjerci muškog uma skloni su vjerovati da je njihova karizma nema veze sa godišnjim dobom i da ništa ne može poljuljati ono što oni čvrsto vjeruju a to je da svaki ulet ima uzlet. No, i nije baš tako. U ljeto vrlo lako povjerujemo da ne treba ništa biti savršeno da bi bilo dobro. I utakmice se dobijaju bez previše treninga. Sklonost južnom naraštaju neke od nas zapravo uvijek drži na toplom i zanimljivo je da su se i tu stvari malko izmijenile.

medoKraj osamdesetih prošlog tisućljeća imao je uzlet velih ptica i njihova ateracija na svako slobodno mjesto kraj manje ili više lijepog osmjeha, bila je dio hrvatske kulturne baštine. Još uvijek, nažalost neki vjeruju da se ništa nije promijenilo. Doduše tih ptica ostalo je u tragovima. Došli su novi naraštaji, piste su negdje drugdje a i način više ne iziskuje puno truda ko nekada.

I onda budete zatečeni pojavom flasha na jednoj običnoj kavi, i ponudi da vam se recimo namažu leđa. Sa današnjeg gledišta to je raritet i slušajući priču svoje kolegice, a ja uvijek slušam nečije priče, to je već poslovično, koja nikada to nije doživjela na taj način ostala sam začuđena činjenicom da joj je to godilo i da je uživala u toj ateraciji.

To je to, neki uleti mogu izaći iz mode, piloti ostariti i svaki pokušaj povratka otpisanih može ispasti nespretan, ali nekom je to urođeno, i jednostavno to zna izvesti. Veliki poznavatelji ljudske osobnosti rekli bi možda, da je to karizma.

Ostali. Ostali recimo mogu nadopunjavati svoj park , utrošiti novaca i novaca u neke pokušaje poliracije što iznutra, što izvana, ali nikad ne ostave za sobom šarm ličkog medvjeda. Čak i hibernacija je nužna.

Sklonost južnim naraštajima pilota nije nikakvo čudo. Zapravo nekako se oni i vežu u sve što nam ljeto dobrog nudi i gore spomenuta kulturna baština bez njih bila bi nepotpuna. Galebarenje je zamjenila neka druga vještina no, šarm je ostao isti i sa sigurnošću možemo zaključiti kako god da se zvalo to uljetanje ili sljetanje da mogu južni geni imati uspjeha u svemu. Neki dobrano nasmiju a neki vas natjeraju da osmjeh još dugo dugo vremena vraćate na usne.

Naravno, ovo se ne odnosi samo na muški rod i prikaz mišljenja nije nužno za raspravu i zapravo je i ne moguće napraviti bilo što pametno na tu temu, ali je tema s post ljetnih kava i dobro se prisjetiti nekih stvari. Simpatično je svako prisjećanje, bilo ono manje ili više takvo i zapravo po mom skromnom mišljenju na to treba uvijek gledati kao dobri šlagvort za neku ležernu diskusiju …bilo jednom …negdje.

Autor: Ivana Androić