Published On: Pon, pro 28th, 2015

Baterije i mobiteli

image

Život baterije korisnicima smartphoneova jedan je od najvećih problema. Kako su uređaji tijekom godina postali jači i brži, tako se smanjilo vrijeme trajanja baterije pa tako danas mobitele punimo svakodnevno.

Litijske ion baterije postoje više od dva desetljeća i nisu se drastično promijenile otkad ih je Sony počeo proizvoditi 1991. Iako je uloženo mnogo truda kako bi se našle zamjene litijska baterija će najvjerojatnije ostati s nama još dosta godina.

Trebam li napuniti svoj telefon čim ga kupim?

Ne. To je trebalo raditi kod starijih baterija, dok isto nije potrebno kod modernih litijskih baterija. Također, nije potrebno ni kalibrirati vaš smartphone tako da najprije potrošite bateriju do kraja.

Smanji li se trajanje baterije s vremenom?

Da, ovo nije izmišljena stvar već se trajanje baterije skraćuje s vremenom. Moderne baterije dizajnirane su da izdrže nekoliko “ciklusa” – jedan ciklus je ekvivalentan potpunoj potrošnji baterije.

Uobičajeno je da baterija nakon 300 do 500 ciklusa padne na 70 posto svojeg početnog kapaciteta.

Šteti li bateriji ako ostavim svoj smartphone da se puni preko noći?

Najčešće ne, ali postoje indicije da ostavljanje mobitela da se puni preko noći može štetiti vašoj bateriji jer prima previše struje. Ipak, kod modernih baterija to ne bi smio biti problem.

Trebam li čekati da mi se baterija potpuno isprazni ili ju mogu puniti kada želim?

Zapravo ne smijete čekati do kraja, već morate učiniti upravo suprotno. Moderne litijske baterije neće dobiti ništa ako se potpuno isprazne, a duži ciklusi punjenja su zapravo štetniji od kraćih.

Povećava li isključivanje Wi-Fija i Bluetootha život baterije?

Wi-Fi i Bluetooth ne troše ni približno toliko baterije koliko su nekad znali. S druge strane, mobilni radio troši užasno puno, pogotovo ako traži signal u područjima gdje ga nema.

Kako još mogu štedjeti bateriju?

Postoji nekoliko stvari kojima možete smanjiti potrošnju baterije, a to su: smanjenje svjetlosti zaslona, isključivanje lokacija, ne zatvarati aplikacije dok multitaskate i isključivanje push notifikacija za e-mail, Twitter i Facebook.

Preuzeto N1 portal