SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

50 godina od leta Valentine Terješkove

Valentina Terješkova, prva žena u svemiru, ostvarila je svoj povijesni let na današnji dan prije točno 50 godina.

U to vrijeme, početkom 1960-ih, žene nisu uopće razmatrane kao mogući kandidati za let, no kad je Nikolaj Kamanjin, voditelj obuke kozmonauta, u jednom američkom časopisu pročitao kako NASA razmatra uvježbavanje žena za let u svemir, donešena je odluka kako SSSR mora čim prije učiniti isto.

terješkova1Isprva je odabrano oko 400 kandidatkinja, no taj je broj na kraju srezan na njih samo pet. Pridružene su kozmonautima, koji ih nisu dočekali sa pretjeranim oduševljenjem: smatrali su kako žena nema što tražiti među njima. Jedini koji ih je otvoreno podržavao bio je Jurij Gagarin, no on se, budući da je već letio u svemir, nije morao bojati da će zbog žene ostati bez mjesta u jednom od preostalih Vostoka.

U svemir je poletjela 16. lipnja 1963. letjelicom Vostok 6, te tako postala prva žena, te ujedno i prvi civil u svemiru – svi dotadašnji kozmonauti i astronauti bili su vojni piloti.

Poslije leta postala je svjetska heroina, te je na prijelazu milenija proglašena najznačajnijom ženom 20. stoljeća. Među velikim brojem međunarodnih priznanja ističe se hrvatsko odličje, Red kneza Branimira s ogrlicom, kojeg joj je 2005. uručio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Premda su postojali planovi za daljnje letove žena u svemir, trebalo je punih 19 godina da druga žena, Svetlana Savickaja, krene Terješkovinim stopama. Niti jedna od žena koje su se zajedno sa Terješkovom pripremale za let, nikada nisu poletjele u svemir.