SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

Svemirski lovci: X-302 / F-302

Nakon početnih neuspjeha u ovladavanju goa’uldskom tehnologijom, a što se umalo pokazalo kobnim za Jacka’Oneilla i Teal’ca prilikom testiranja X-301 prototipa, lovca presretača baziranog na spomenutoj tehnologiji, Američko ratno zrakoplovstvo ubrzo je razvilo X-302, kao drugi zemaljski prototip svemirske lovačke letjelice. Osim klasičnih goa’uldskih komponenti, X-302 posjeduje i generator hyperspace prozora pogonjen naquadrijom što ga čini prvim brodom koji je sagradio čovjek koji može ostvariti međuzvjezdano putovanje.

Prvi zemaljski veliki međuzvjezdani brod Prometej (X-303) bio je u stanju primiti nekoliko letjelica klase 302, te ih brzo lansirati u slučaju potrebe, a po uzoru na goa’uldske brodove klase Ha’tak, koji imaju i po nekoliko eskadrila death glidera.

X-302 montiran na Boeing 747, neposredno prije lansiranja (FOTO: Stargate Wikia)

X-302 montiran na Boeing 747, neposredno prije lansiranja (FOTO: Stargate Wikia)

X-302 prototip je uništen nakon uspješnog , ali kratkog hyperspace skoka. Brod je nosio zemaljska Zvjezdana vrata koja su zbog preopterećenja bila pred eksplozijom. Pukovnik O’Neill je upravljao prototipom i aktivirao hipersvemirski prozor kako bi brod odnio Zvjezdana vrata što dalje od Zemlje. Eksplozija se dogodila nekoliko milijuna kilometara od Zemlje.

Nedugo nakon ulaska X-302 u standardnu uporabu, navedena letjelica dobila je oznaku F-302, kao i neka dodatna poboljšanja. Nakon što su Prometeja naslijedili veliki međuzvjezdani brodovi klase 304, svaki od spomenutih brodova dobio je i pripadajuću eskadrilu F-302ca, koje su se pokazale iznimno korisne, kako u okršajima s Goa’uldima i Orijima u Mliječnoj stazi, tako i s Wraithima u galaksiji Pegaz.

Eskadrila F-302ca u napadu na Anubisove snage iznad Antartike (FOTO: Stargate Wikia)

Eskadrila F-302ca u napadu na Anubisove snage iznad Antartike (FOTO: Stargate Wikia)

F-302 je moguće rastaviti i prenijeti kroz Zvjezdana vrata te ga potom opet sastaviti na odredištu. Kao i prethodnika, pokreću ga dva standardna potisnika i jedan veliki raketni potisnik, a ima i eksperimentalni hiperpogon koji može otvarati hyperspace prozor samo na kratko vrijeme zbog nestabilnosti naquadrije koja ga napaja.

Svoje pravo vatreno krštenje ove su letjelice doživjele tijekom Anubisovog napada na Zemlju, u bici iznad Antarktike, kada je jednom eskadrilom zapovijedao i Cameron Mitchell, kasniji zapovjednik SG-1 tima.

CREDIT: Oliver O’Brien