SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

Remake Flasha Gordona

Prema informacijama sa Dark Horizonsa, Sony Pictures u početnoj je fazi pregovora oko dobivanja filmskih prava na novu filmsku adaptaciju Flasha Gordona. Podsjetimo, Flash je sportaš koji se spletom okolnosti nađe na planetu Mongo zajedno sa svojom djevojkom Dale Arden i pomalo poremećenim znanstvenikom dr. Hansom Zarkovom. Ondje otkrivaju kako planetom vlada nemilosrdni Ming, a susreću i živopisne stanovnike Monga.

Lik Flasha Gordona osmislio je Alex Raymond, a svoju strip premijeru doživio je tijekom 1934. godine. Otada je Flash ekraniziran u nekoliko filmova i televizijskih serija, od kojih posebice valja spomenuti spektakl iz 1980. godine u režiji Mikea Hodgesa sa Samom J. Jonesom i Maxom von Sydowom u glavnim ulogama. Iako je navedeni isprva smatran neuspjehom, nekoliko godina kasnije priskrbio si je kultni status, djelomice zahvaljujući i glazbenoj temi u izvedbi grupe Queen.

Posljednji pokušaj ekranizacije pustolovina Flasha Gorodna bila je prošlogodišnja niskobudžetna serija u produkciji Sci-Fi Channela, koja je, suočena sa niskom glednošću i pokopana od strane kritike, doživjela tek jednu sezonu. Zanimljivo je napomenuti kako je redatelj Stephen Sommers (Mummy, Mummy Returns) prije također pokušao snimiti film o Flashu Gordonu, no projekt je ubrzo doživio fijasko.

Novi film režirati će Breck Eisner (Sahara), a producirati će ga Neal Moritz. Još uvijek nije poznato tko će napisati scenarij. Pritom je izgledno kako će produkcija filma započeti tek nakon što Eisner dovrši rad na remakeu SF klasika Creature From the Black Lagoon, premijera kojega se očekuje tijekom 2009. godine.